s Kuhinja – Dom Upokojencev Polzela

Kuhinja

Ljubezen gre skozi želodec.

S pametnim odnosom do hrane je mogoče številna zunanja znamenja staranja upočasniti in morda tudi podaljšati življenje. Staranje je proces, ki prinaša sociološke, psihološke in socialne spremembe. Starostnikom se zmanjša apetit zaradi znižanega praga okušanja, senzoričnih zaznav itd… 

Jedilnike pri nas sestavljamo z izbiro živil glede na sezono. Večina hrane je izbrane po izboru stanovalcev, upoštevamo pa tudi načela zdrave prehrane predvsem pri sestavljanju varovalnih diet (žolčna, sladkorna, želodčna…) Hrano pripravljamo v različnih oblikah (cela, pasirana oziroma mleta, miksana).

Kuhamo tudi malico za zaposlene ter za zunanje in notranje abonente. V kuhinji smo zaposleni: vodja, 5 dietnih kuharic/jev in 8 pomočnic/kov dietnega kuharja. Dnevno pripravljamo 672 obrokov za stanovalce, 65 obrokov za zaposlene ter 40 za zunanje odjemalce.  Delamo v dveh izmenah, hrana pa se deli na šestih delilnih mestih. 

Pripravljamo kuharske delavnice za stanovalce, kjer sami sodelujejo pri peki peciva in pripravi jedi iz njihovega domačega okolja… Veseli smo vsake pripombe glede hrane in jo poskušamo upoštevati. 

Vodilo k pripravi dobre hrane je, da vložiš delček samega sebe, podaš neko sporočilo in nekaj svojega. Kuhanje je magično opravilo, ko spreminjamo eno ali več živil v neko jed,  pa naj bo to iz mladosti stanovalcev ali sedanjega časa. Hrana je tisto, kar nadomešča stvari, ki jih stanovalci pogrešajo. 

Preskoči na vsebino