Aktualno v domu

                                                                     KO SPREGOVORI SRCE, ZMORE GLAVA, ZMOREJO ROKE

Medobčinska splošna knjižnica Žalec vsako leto organizira prireditev z naslovom: »Ko spregovori srce, zmore glava, zmorejo roke«. Srečanja se že več let udeležujejo stanovalci Doma upokojencev Polzela, Doma Nine Pokorn Grmovje in Našega doma Vransko, letos pa so se jim pridružili še stanovalci Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje – enota Prebold in varovanci Varstveno delovnega centra Muc iz Braslovč. Dogodek so s svojim prihodom počastili tudi župan občine Vransko Franc Sušnik, župan občine Žalec Janko Kos, ter častni občan občine Žalec Janez Meglič. Srečanje so začeli s pesmijo, kot to počnejo na bralnih uricah, v nadaljevanju pa so za smeh in zabavo poskrbele vzgojiteljice vrtcev občine Žalec s predstavo Lili v cirkusu. Z recitacijo, pesmijo, igranjem in plesom so se predstavili tudi stanovalci. Prireditev je povezovala direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, Jolanda Železnik, ki se je na koncu v imenu vseh zbranih zahvalila Ireni Štusej, Anki Krčmar, Valeriji Jerman, Darji Baloh in Lauri Jelen za njihov trud in dobro voljo, ki jo prinašajo v zavode in s svojim branjem razveseljujejo stanovalce. Srečanje so zaključili s sladkanjem z rogljički in sokom. 

 

 

Katja Tomažič, socialna delavka

 

 


 

PROJEKT ROŽNATE PLETENINE


V Domu upokojencev Polzela se zavedamo pomena zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni, zato smo se z veseljem odzvali na povabilo Slovenskega združenja za boj proti raku dojk – Europa Donna in podprli projekt »Rožnate pletenine«. Projekt je zgolj ena izmed aktivnosti, ki jih pripravljajo v sklopu rožnatega oktobra – svetovnega meseca osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. S pleteninami želijo z ustvarjalnostjo povezovati številne članice Europe Donne, različne organizacije ter ustvarjalne posameznice in posameznike, da skupaj povežejo »rožnate niti za zdravje«. Zaposleni in stanovalci Doma upokojencev Polzela smo tako skupaj s člani Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela v četrtek, 5.10.2017 v rožnate odtenke ovili drevo pred občinsko stavbo na Polzeli. Drevo bo ostalo ovito do konca meseca oktobra in bo mimoidoče opominjalo na pomen osveščanja o raku dojk.

    

 

Katja Tomažič, socialna delavka


DAN ODPRTIH VRAT V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

1. oktobra obeležujemo dan starejših in v sklopu praznovanja so v Domu upokojencev Polzela v četrtek 28. 9. 2017 pripravili že tradicionalen dan odprtih vrat. Namenjen je predvsem  tistim, ki želijo pobližje spoznati življenje in delo v njihovem Domu. Obiskovalce, stanovalce in zaposlene je najprej pozdravila direktorica mag. Eva Lenko, ki je poudarila, da je dobro počutje stanovalcev glavna naloga vseh zaposlenih. V kulturnem programu, ki ga je vodila Špela Jerman je najprej nastopil pevski zbor Šeneški glas, ki ga vodi Breda Kralj, za glasbeno spremljavo pa skrbi Mojca Florjančič. V nadaljevanju sta nastopili sestri Tjaša in Ema Lesjak iz Črnove pri Velenju, ki sta nas s svojim nastopom navdušili. Obe obiskujeta glasbeno šolo Goličnik, kjer Tjaša pri g. Robertu Goličniku igra harmoniko, Ema pa se pri ga. Romani Cafuta uči petja. Tjaša je letos na tekmovanju v Ljubečni postala tudi državna prvakinja v igranju harmonike. Ker v Domu poudarjajo pomen medgeneracijskega sodelovanja, so svoje moči združili pevci Šeneškega glasa, Ema in Tjaša, ter skupaj zapeli Slakovo pesem Čebelar. Druženje se je zaključilo s klepetom ob čajanki. 

 

Katja Tomažič, socialna delavka

 

 


SLADOLEDNI PIKNIK

Na vroč julijski torek smo organizirali že tradicionalni sladoledni piknik za naše stanovalke in stanovalce. Zbrali smo se na parkirišču pred Domom in uživali v naši domači osvežilni sladici. Seveda smo vsem tistim stanovalcem, ki se iz različnih razlogov piknika niso zmogli udeležiti, sladoled postregli v sobi. Glede na to, da nas vreme razvaja z res visokimi poletnimi temperaturami, nam je takšna osvežitev res prijala. 


   

  

Katja Tomažič, socialna delavka

 

 


PROJEKT DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE: POLETNO VARSTVO OTROK ZAPOSLENIH 

Dom upokojencev Polzela je v letu 2015 pridobil osnovni certfikat družini prijaznega podjetja. V domu smo ponosmi, da smo v družbi številnih podjetij, ki se zavedajo pomena skrbnega ravnanja z zaposlenimi. S tem prispevamo k lažjemu usklajevanju družinskega in poklicnega življenja. S pridobitvijo certifikata smo pričeli z izvajanjem nekaterih ukrepov. Tako smo letos v prvem julijskem tednu prvič organizirali poletno varstvo otrok zaposlenih. V varstvo smo sprejeli 9 otrok, 4 deklice in 5 fantov. Prvi dan so pod vodstvom mentorice Brigite spoznavali Dom, sodelovali pri tomboli, po kosilu pa so ustvarjali vetrnice in plakat o morju. V torek so se skupaj s Špelo in Nevenko povzpeli na bližnji hrib – Vimperk. Po utrujajoči turi je bil ogled risank kot naročena sprostitev in počitek. Sredino dopoldne so skupaj z Gregom in Katjo preživeli na kmetiji Cizej, kjer so spoznavali domače  živali. Od vsega videnega pa so bili otroci najbolj navdušeni nad mladimi muckami. V četrtek so se igrali družabne igre na prostem, po kosilu pa so se sladkali s piškoti in mafini, ki so jih sami spekli, seveda s Petrino pomočjo. Zadnji dan pa so se v  kegljanju pomerili s stanovalci. Taja, Lana, Anej, Nejc, Ela, Tajda, Urban, Filip in Sandro so prinesli v dom dobrodošlo svežino in popestritev stanovalcem ter poskrbeli, da je bilo v Domu živahno in razigrano. Tudi v avgustu načrtujemo podobno enotedensko varstvo za otroke naših delavcev. Verjamemo, da se bo po tokratni zelo pozitivni izkušnji tako varstvo »prijelo« in ga bomo tudi v prihodnje še organizirali.

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


ŠPORTNO DRUŽABNE IGRE STANOVALCEV DOMOV CELJSKE REGIJE 

Kot že vsa leta do sedaj, smo se tudi v letošnjem mesecu juniju s stanovalci našega doma odpravili na tradicionalne športno družabne igre domov Celjske regije. Letos je srečanje potekalo v Domu upokojencev v Preboldu, to je enota, ki spada pod Dom upokojencev Franca Salamona Trbovlje. Stanovalci, ki so zagnano zastopali naš dom so; ga. Puncer Marijana, ga. Ocvirk Ana, ga. Irman Jožica, ga. Šekoranja Štefanija, g. Štorek Rudolf ter g. Skok Ivan. Ekipe so se pomerile v štirih različnih igrah, od ciljanja na tarčo, štafete, metanja podkvic ter miselna igra, pri kateri so prepoznavali slovenske znamenitosti. Zabavnega druženja smo se udeležili z obilico dobre volje in malo manj športne sreče in spretnosti, a nam je bilo važno, da smo sodelovali. S sestro Janjo sva se trudili, da so igre potekale v čimbolj prijetnem in sproščenem vzdušju, za to pa so poskrbeli tudi učenci Osnovne šole Prebold ter prostovoljci in zaposleni v enoti Prebold. Po končanem tekmovanju je sledila pogostitev  ter podelitev priznanj. Veliko je bilo smeha in veselja, druženje pa se je odvijalo ob živi glasbi…bilo je lepo in zabavno. Čestitke našim… Pokal so odnesli udeleženci iz Lambrechtovga doma iz Slovenskih Konjic, mi pa smo prinesli domov še več dobre volje in prijetnih spominov!

 

Petra Kos, dipl. delovna terapevtka


SODELOVANJE Z LOKALNO SKUPNOSTJO

Ko se pričenja narava prebujati, je čas za praznike. In prazniki so povezani s številnimi navadami in običaji. Mednje sodi tudi vsakoletno izdelovanje rož iz krep papirja. Z njimi lahko izdelamo lepe butare. Vsako leto se moramo kar potruditi, saj potrebujemo več kot 250 rožic. Vedno pa smo veseli, ko nam kdo prikaže kakšen nov način izdelave. V Domu upokojencev Polzela se že vrsto let srečuje skupina Iskrica, ki jo sestavljajo domačinke iz Polzele. Skupina vsak teden ustvarja prekrasne izdelke. Uporabljajo različne tehnike, od kvačkanja, pletenja, lepljenja, izdelovanja voščilnic… Njihova domišljija je brezmejna. Dve članici iz skupine sta se ponudili, da bi skupaj z našimi stanovalci izdelovali rože iz krep papirja. Predlog smo z velikim veseljem sprejeli in se takoj tudi lotili dela. V sredo, 15. marca smo v jedilnici na gospodinjski skupnosti organizirali kreativno delavnico. Vzdušje je bilo prijetno in ustvarjalno. Beti Mlakar in Jožica Jegrišnik sta nam pokazali nekaj novih načinov izdelave rož. Rahlo skeptični, da zmoremo, smo se lotili dela, a čez nekaj časa nam je šlo že kar dobro od rok. Beti in Jožica sta uspeli motivirati vse prisotne stanovalce, da so sodelovali, kar je bilo še posebej razveseljivo. Delavnice je bilo še prehitro konec in ugotovili smo, da smo bili tudi zelo pridni, saj smo naredili veliko rožic. Ob zaključku smo sklenili, da bomo naše sodelovanje gotovo še kdaj ponovili.   

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

NASTOP MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA KD PETROVČE

Že dolgo v našem domu ni nastopal moški pevski zbor. In idealna priložnost je bila, da to realiziramo na dan žena, praznik vseh žensk. V goste je prišel moški pevski zbor KD Petrovče, ki ga vodi ga. Vesna Turičnik Popovski. Moški so peli ljudske pesmi in zelo lepo jih je bilo poslušati. S svojim petjem so pobožali naša srca in ni bilo poslušalca, ki na koncu ne bi odšel iz koncerta nasmejan do ušes. Mnenje vseh je bilo, da bi jih radi še kdaj slišali. 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PUSTNO RAJANJE Z VAŠKIMI GODCI ANDRAŽ

Tudi pri nas smo kot vsa leta doslej pripravili veselo pustno rajanje. V torek 28.2.2017 smo si nadeli pustne kostume in se prelevili v klovne, hudičke, zapornike, dojenčke, Piko nogavičko, trobentice, miške ... Na pustovanju so se nam pridružili tudi otroci iz vrtca Polzela, ki so se sprehodili med nami, zapeli nekaj pesmi in nam zaplesali. S pogledom na male pustne šeme se nam je na usta prikradel nasmeh in veselje. Seveda ni pustovanja brez krofov ali mišk. Zato so se naše kuharice potrudile in spekle okusne miške in skuhale topel vinski čaj. Za popestritev pustovanja so že drugo leto poskrbeli vaški godbi iz Andraža in  marsikoga so zasrbele pete. Vzdušje je bilo res razigrano. Ko je bilo pustovanja konec, smo se vsi strinjali, da bil tudi letošnji pust širokih ust. Imeli smo se krasno. 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka 


SE ŽIVLJENJE S SPREJEMOM V DOM RES KONČA?

Gre za stereotipno prepričanje, ki je nekoč veljajo za dejstvo. A z informiranjem in spremljanjem situacije, kar moderna tehnologija omogoča, to mnenje z leti upada. In decembrsko pestro dogajanje v Domu upokojencev Polzela, priča o tem. 

Poleg redni tedenskih prihodov prostovoljk v skupine starih ljudi za samopomoč, tedenskih obiskov otrok prostovoljcev iz Osnovne šole Polzela, mesečnega praznovanja rojstnih dni katerega organizirajo prav tako otroci z mentorji iz Osnovne šole Polzela, in mesečne skupine Zeliščarjev in Bralnega kluba, smo za stanovalce organizirali tudi naslednje aktivnosti…

V začetku meseca nas je obiskal prvi dobri mož, Sv. Miklavž s spremstvom, ki je naše stanovalce tudi obdaril. Za kar bi se na tam mestu zahvalila Karitasu Polzela in g. Franciju Uratniku, ki že leta skrbijo za to nadvse lepo gesto.

V decembru so našim stanovalcem s nastopom popestrili vsakdan mešani pevski zbor Društva invalidov in upokojencev Mozirje, Ljudske pevke Maltežanke iz Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela in ženski pevski zbor KUD Griže. S svojim obiskom so nam polepšali decembrski dopoldan tudi otroci iz Osnovne šole Polzela, ki so skupaj z učiteljicami pripravili prisrčen nastop. Zaželeli so nam lepe praznike in stanovalce obdarili z voščilnicami, ki so jih sami izdelali in česar so bili stanovalci neizmerno veseli. Izvedli smo tudi tradicionalno zaključno tombolo.

Stanovalci so se lahko na Božični dan udeležili Božične maše. Maševal je Polzelski župnik g. Jože Kovačec, somaševal pa je domski župnik g. Janez Bračun. Mašo je spremljal domski pevski zbor stanovalcev Šeneški glas  in novoustanovljeni domski pevski zbor zaposlenih Šeneški spev, pod taktirko Brede Kralj in organistke Mojce Florjančič. Nastopu se je pridružila tudi Julija Potočnik, ki je igrala na flavto, ter dekliška vokalna skupina Kvarte. Ob tej priložnosti se vsem za pomoč pri izvedbi Božične maše iskreno zahvaljujemo!

Leto smo zaokrožili, kot se spodobi s silvestrovanjem. Za konec leta smo stanovalcem pripravili svečano novoletno večerjo. Program so popestrili harmonikar Žiga Hriberšek in pevka Katarina Hriberšek iz Gavc ter prihod še zadnjega dobrega decembrskega moža, Dedka Mraza.  

Vsem sodelujočim v decembrskem dogajanju, prostovoljcem in prostovoljkam se vodstvo doma iskreno zahvaljuje. Ob tej priliki vsem bralcem želimo Srečno in zdravo novo leto!

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PRAZNOVANJE 90. LETNICE GOSPODA ŽUPNIKA JANEZA BRAČUNA

Gospod župnik Janez Bračun je stanovalec v Domu upokojencev Polzela že od leta 1994. Kljub preselitvi v Dom, je ostal predan svojemu življenjskemu poslanstvu. Poleg rednih svetih maš je vodil tudi duhovno molitveno skupino. Stanovalcem v Domu je v preteklosti dal ogromno duhovnosti in še vedno je aktiven.

Zanj so v Domu v soboto 10. decembra priredili v kristalni dvorani graščine praznovanje 90. letnice. Maševal je gospod Janez Bračun, somaševali so domači župnik gospod Jože Kovačec, dekan gospod Mirko Škoflek in župnik gospod Branko Zemljak. Poleg omenjenih pa so se pri praznovanju pridružili še pevski zbor Šeneški glas in Šeneški spev pod vodstvom Brede Kralj, organistke Mojce Florjančič in flavtistke Julijane Potočnik. Praznovanja so se prav tako udeležili gospod Cirej s svojo soprogo in hčerko, ki je program še dodatno popestrila z igranjem violine. Na praznovanju so ga počastili  z obiskom tudi prijatelji iz Rečice ob Savinji, kjer je gospod Bračun dolga leta opravljal župnijska dela. Po maši mu je Dom upokojencev Polzela pripravil tudi pogostitev .

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 LJUDSKE PEVKE PUŠELJC

Za nas so nastopale ljudske pevke, ki so znane pod imenom Pušeljc, katere članica je tudi sestra Magda. Naši stanovalci so jo hitro prepoznali v ljudski obleki. Zapele so nam vesele pesmi iz mladosti naših stanovalcev in tudi njih navdušile, da so zapeli z njimi. Imele so tudi spremljavo različnih domiselnih glasbil, ki so nas dodobra nasmejale. Nastopa se je udeležilo nadpovprečno število stanovalcev, ki so bili vsi zadovoljni, nasmejani in hvaležni za ta dogodek.


Dena Rozman, pripravnica za socialno delo


NASTOP DRAMSKE SKUPINE DRUŠTVA INVALIDOV MARIBOR »KMEČKO LETOVIŠČE«

Deževno junijsko dopoldne so nam prišli polepšat igralci iz Društva invalidov Maribor, poznani pod imenom Kmečko letovišče. Zaigrali so nam nekaj hudomušnih, kar nas je spravilo v dobro voljo, saj smo se lahko od srca nasmejali. Bili so odlični igralci, tako da smo se lahko vživeli v igro.

      

Dena Rozman, pripravnica za socialno delo


NASTOP PEVCEV IZ DRUŠTVA UPOKOJENCEV PETROVČE

Popoldan so nam popestrili pevci iz Društva upokojencev Petrovče, ki so nam zapeli nekaj domačih, nam vsem poznanih pesmi. Petje so spremljali tudi z igranjem harmonike in marsikomu izmed nas prebudili spomine na stare čase in nam ogreli srce.

Dena Rozman, pripravnica za socialno deloŠPORTNO DRUŽABNE IGRE STANOVALCEV DOMOV CELJSKIH REGIJ V LETU 2016

Naši pogumni stanovalci so se udeležili športnih iger v Topolšici, kjer so se z ostalimi stanovalci iz drugih domov v Celjski regiji pomerili v ruskem kegljanju, miselnih igrah, metanju obročev na stožce in podajanju vrečk iz blaga. Imeli smo odlično priložnost druženja in zabavanja po končanem tekmovanju. 

     

Dena Rozman, pripravnica za socialno delo60. OBLETNICA DOMA UPOKOJENCEV POLZELA

S posebnim slavjem smo proslavili našo 60. obletnico, na kateri smo imeli čast spoznati tudi našega predsednika države Boruta Pahorja, ki nas je tudi prijazno nagovoril in se nam približal. Pridružil pa se je seveda tudi naš polzelski župan Jože Kužnik. Otroci iz osnovne šole Polzela so nam zaplesali in zapeli, nato je sledil govor naše direktorice Eve Lenko. Ni manjkalo niti petje našega pevskega zbora Šeneški glas, katere je predsednik Pahor pohvalil, da se opazi njihova povezanost in usklajenost in naredil z njimi tudi spodnjo fotografijo. Po končanem slovesnem delu nam je do poznega večera pel ansambel Saša Avsenik. Zaplesali smo zaposleni, stanovalci, njihovi svojci in tudi ostali gostje. Ob dobri hrani smo se skupaj poveselili in zabavali. 

Dena Rozman, pripravnica za socialno delo


 

Kako je praznovanje obletnice opisala stanovalka: 

VESELI DAN V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

Na zelenem gričku rožice cvetijo, sonce jih ogreva. Na tem gričku stoji stara graščina Šenek in novi čudoviti Dom upokojencev Polzela. Pred njim je lep razgled na polje in travnike. V ozadju se z vetrom veselo priklanjajo visoke smreke in velik temen gozd, na strani je ganljiv park, z lepo oblikovanimi grmi pušpanja in cipres. Po stezah se sprehajajo stanovalci. Dvorišče in okolica je posajena. Tam rastejo mogočne stare lipe, ki so simbol Slovenije. Gozd in lipe nam dajejo svež in dišeč zrak.

Tu prebiva preko 220 članov stanovalcev, ki so si ta kraj osvojili za svoj drugi rojstni dan. Življenje njihovo je tu umirjeno. Za njih skrbijo zato usposobljene osebe. Novi del so že povečali, da so prostori bolj udobni.

Dne, 25.5.2016 smo praznovali visoki jubilej, polnih 60 let tega Doma upokojencev Polzela. Bilo je veliko obiskovalcev. Najbolj pomemben je bil obisk predsednika države Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, s svojim spremstvom. V pozdrav nas je počastil s kratkim govorom in nam zaželel še mnogo let.  Pridružil se mu je tudi župan občine Polzela, gospod Jože Kužnik, s svojim govorom in direktorica Doma upokojencev Polzela, gospa Eva Lenko nam je s svojim govorom povedala nekaj spodbudnih besed. Veliko veselje je bilo tudi med stanovalci, saj smo se lahko prvič rokovali s tako veliko osebo, mogoče tudi zadnjič. Z veseljem smo poslušali poskočne viže Avsenikov. Tudi domski pevci Šeneški glas, pod vodstvom gospe Brede in gospe Mojce so s pesmijo: »Prišla bo pomlad, učakal bi jo rad«, izrazili svojo željo. Tudi njihove nove bluze so bile tej pesmi primerne, lepo zelene kot pomlad, čeprav so bili v njih oblečeni že bolj jesenski cvetovi.

Otroci iz osnovne šole Polzela so nam pokazali svoj ples. Prinesli so tri šopke na travniku nabranih rožic. Prvi šopek za gospoda predsednika, druga za gospoda župana in tretji za gospo direktor. Mi smo jih počastili z velikim aplavzom.  Tudi trije stanovalci so prebrali svoj delež.

Za razvedrilo in boljše počutje so nam pripravili presenečenje. Čakal nas je kočijaž s svojo kočijo in par lepih konj. Vozil je po želji. Pripravljeno je bilo tudi Rusko kegljišče pod nadzorom fizioterapevta gospoda Davida Buta. Vsak je lahko preizkusil svoje znanje.

Za konec so nam pa prijazne sestre in drugi domski delavci, ki jih je prekrivala rdeča barva, postregli s hladnim pivom in dobro malico. Hvala vam.  Veselje in muzika je odmevala še pozno v noč.

Marjana PUNCER, stanovalka

     


FOTO UTRINKI: VELIKA NOČ IN Z NJO POVEZANI OBIČAJI

       

                     (izdelovanje butar)                                            (barvanje pirhov)            

      

    (velikonočna maša) 


 

OTVORITEV ŠE-NEK KAFE

Dne 17.9.2015 so pripeljali kontejner in ga postavili blizu lipe, pa še bližje pasje utice. Pa smo ugibali kakšnemu namenu bo služil. Verjetno se bo vanj vselil kakšen čuvaj. Kontejner so postavili in odšli.

Po novem letu pa so prišli delavci, pripeljali so stroje in začeli delati s polno paro. Kontejner je začel postajati čedalje večji in čedalje lepšega videza. Pa je prišel čas otvoritve.

Dne 11.3.2016 je bila otvoritev. Šli smo si ogledati, pa smo že od daleč videli, da piše na njem »Kafe Bar«. To bo za nas varovance, ker kavo radi pijemo. V njem so bolj mali prostori, pa so lepi in prijazni. V njem so tudi mize in stoli in klopi, da smo lahko sedeli. Postregli so nam s hladnim pivom, z dišečim, na žaru pečenim odojkom z oblogo, po vrhu pa dobra potička in pecivo. Potem smo si zaželeli še to, po čemer je slavila otvoritev »kafe« ali kavica.

Ponosni pa smo, da imamo tudi v Šeneku »Kafe Bar«. 

Marjana PUNCER, stanovalka

             

             


 

DAN ŽENA

Dan žena – lepo se sliši, še lepše pa je, če lahko dan praznično preživimo. Spoštovanja vredni so tisti ljudje, ki so prišli na to idejo, in tudi tisti, ki so ta praznik potrdili »Dan žena, 8. marec«. Ta dan naj bi bil res poseben praznik, za matere, žene, pa tudi dekleta, saj na njih še stoji bodočnost.

Ta praznik si pa v veliki meri zaslužijo vse ženske, ki imajo toliko poguma, da lahko opravljajo tako velike in težke naloge, skrb in odgovornost, v dobro vseh nas.Kako lep spomin imam, ko so mi male hčerkice za ta praznik prinesle na travniku nabran šopek rož in zraven še zapele pesmico »Ta droben šopek, ki ti ga poklanjam, nabran sredi zelenih trat…«. Zdelo se mi je, da mi vsak drobcen cvet želi nekaj dobrega. To je bilo zame darilo, da si boljšega želeti ne bi mogla. nUpam, da poseben dan doživijo vse ženske. Ta praznik je za vse ženske enak. Praznujejo ga tiste, ki se znojijo na polju, v tovarnah, v podjetju v pisarnah, raznih ustanovah, in za tiste starejše, ki so varovanke po domovih.Tudi datum za praznik »Dan žena« so primeren določili, osmi marec, mesec pomladi, ko se vse prebuja. Tudi naša srca so se prebudila posebno takrat, ko smo dobile vabilo za praznovanje.

Lepo je bilo. Prvo nas je z lepimi pesmi pozdravil domski pevski zbor Šeneški glas. Pod vodstvom gospe Brede in pri klavirju gospa Mojca. Sledila je domska, dramska skupina Trema. Pod vodstvom mentorice gospe Gizele, s kratkimi igrami »Policijski zakon št. 1, 2, 3, 4, Gospodična Elza in Izgubljena stava«, da smo se lahko tudi nasmejali. Za naše poskočne noge pa je gospod Podpečan raztegnil svoj meh in s harmoniko zasviral poskočno muziko.

Kot vsako leto smo tudi letos dobile nagelj rdeč ali rumeni tulipan. To je pa kot pika na i. vsem pa iskrena hvala.

Marjana PUNCER, stanovalka DECEMBRSKO DOGAJANJE V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

 Veseli december je mesec, ko se ozremo nazaj in usmerimo svoje misli in ideje v prihodnost. Predvsem pa čas za druženjem z nam najbljižjimi. Vse je lepo okrašeno in osvetljeno, obiščejo nas dobri možje, na vsakem koraku nas spremlja praznično vzdušje. In praznično vzdušje smo skušali pričarati tudi našim stanovalcem. V začetku meseca nas je obiskal prvi dobri mož, Sv. Miklavž s spremstvom, ki je naše stanovalce tudi obdaril. Za kar bi se na tam mestu zahvalila Karitasu Polzela in g. Franciju Uratniku, ki že leta skrbijo za to nadvse lepo gesto. 

V decembru so obiskali tudi pevci Stari prijatelji v sodelovanju z domskim pevskim zborom in Veseli jahači, ki so popestrili vsakdan naših stanovalcev. S svojim obiskom so nam polepšali decemberski dopoldan tudi otroci prvošolčki iz Osnovne šole Polzela, ki so skupaj z učiteljicami pripravili prisrčen nastop. Zaželeli so nam lepe praznike in stanovalce obdarili z lastno narejenimi voščilnicami, česar so bili neizmerno veseli. 

Stanovalci so se lahko na Božični dan udeležili Božične maše. Maševal je Polzelski župnik g. Jože Kovačec, somaševal pa je domskim župnik g. Janez Bračun. Mašo je spremljal domski pevski zbor Šeneški glas pod taktirko Brede Kralj, otroški pevski zbor Cekinčki in organistka ga. Mateja Stražar. Pri transportu stanovalcev na mašo sopomagali Tatjana in Anja Ožir ter Domen Kralj. Ob tej priložnosti se vsem za pomoč pri izvedbi Božične maše iskreno zahvaljujemo!

 

Leto smo zaokrožili, kot se spodobi s silvestrovanjem. Za konec leta smo stanovalcem pripravili tradicionalno novoletno tombolo. Po  tomboli smo stanovalce pogostili in ob igranju muzikantov so tudi zaplesali.. 

Ko smo ob izteku leta stanovalce povprašali kaj si želijo v prihajajočem letu, so si bili enotni. Zaželeli so sizdravje in mir. In to želimo vsi iz »Šeneka« tudi vsem bralcem mesečnika Polzelan v prihajajočem letu!

 

 

Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka 


 

DAN ODPRTIH VRAT

30. septembra dom upokojencev Polzela tradicionalno odpre svoja vrata za vse, ki si želijo pobliže pogledati življenje pri nas. V dopoldanskem času so si lahko stanovalci in obiskovalci ogledali kulturni program. Nastopil je domski pevski zbor Šeneški glas, ki ga vodi Breda Kralj, za glasbeno spremljavo pa skrbi Mojca Florjančič. Z dvema igrama je nastopila tudi dramska skupina Trema, ki jo vodi Gizela Podpečan. Ob tej priložnosti smo si lahko skupaj premierno ogledali reklamni spot, ki so ga aprila snemali v domu in v katerem so nastopili tudi naši stanovalci.

Tudi v popoldanskih urah smo ponovili dopoldanski kulturni program za svojce stanovalcev, povabljene in ostale iz lokalnega okolja. Pridružili so se jim še učenci glasbene šole Risto Savin iz Žalca, ki so dogajanje prijetno popestrili. Oba programa, ki sta se zaokrožila s klepetom ob čajanki, je povezovala delovna terapevtka Petra Kos. Zbrane je pozdravila direktorica doma Eva Lenko, predsednica društva upokojencev iz Polzele Gertruda Terčak in predstavnik občine Žalec Robert Čehovin. 

Letošnja novost je dan odprtih vrat tudi za svojce zaposlenih, ki je bil na isti dan. To je eden izmed projektov, ki si ga je zadalo vodstvo doma, ob prejetju osnovnega certifikata družini prijazno podjetje. Zbrane je pozdravila direktorica Eva Lenko in koordinatorka certifikata družini prijazno podjetje Špela Jerman. Svojci zaposlenih so se odzvali v lepem številu. Z zanimanjem so si ogledali dom in poklepetali. 

 

 Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka


ŽAR PIKNIK

Poletja si večina ljudi ne predstavlja brez sonca, vročine,dopusta, morja, poležavanja na plaži in drugih prijetnih stvari. Naših stanovalcev sicer nismo peljali na morje, smo jim pa zato polepšali junijski dan s piknikom. Zbrali smo se zunaj, v prijetni senci dreves in počakali, da so nam mojstri žara spekli okusne čevapčiče in nam zraven ponudili še prilogo. Dobro smo se najedli, poklepetali in tako preživeli lep dan. Le z vremenom smo imeli malo težav, saj je veter kar močno pihal.

                     

Sabina Brdnik, pripravnica socialnega dela


ŠPORTNE IGRE SOCIALNIH ZAVODOV

Naši stanovalci niso samo odlični pevci, ampak tudi dobri športniki. Tako so se tudi letos udeležili športnih iger socialnovarstvenih zavodov, ki so letos potekale v Rogaški Slatini, v organizaciji Pegazovega doma. 

Na igrah so tekmovali 4 naši stanovalci, s sabo pa so povabili tudi 2 glasna navijača in spremljevalki Petro in Silvo. Sreča je bila tokrat na naši strani, saj so tekmovalci dosegli odlično tretje mesto.  Zelo smo ponosni na njih!

                

Sabina Brdnik, pripravnica socialnega dela 


VELIKA NOČ IN Z NJO POVEZANI OBIČAJI

Velikonočne tradicije se od države do države v veliki meri razlikujejo. Pri nas se razlikujejo že po pokrajinah. Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik.  Priprave se pričnejo že dober teden pred praznovanjem velike noči, ko pričnemo izdelovati butare, ki so del slovenske krščanske velikonočne simbolike. 

Stanovalci in zaposleni smo skupaj izdelali veliko butar. Vsak od stanovalcev je prejel  svojo butaro. Ene so bile bolj pisane, druge z več rožami, spet tretje bolj iz zelenja...

             

V četrtek in petek pred veliko nočjo smo pričeli z barvanjem jajc. Stanovalci so jih skupaj z zaposlenimi barvali po gospodinjskih skupnostih, za ostale pa smo naredili delavnice na oddelku. Uporabili smo več tehnik barvanja, kot barvanje s čebulnimi olupki, barvanje z krep papirjjem in z industrijskimi barvami. Skupno smo pobarvali kar 260 pirhov. 

                          

Na velikonočno nedeljo smo imeli v kristalni dvorani Velikonočno mašo. Maševal je Polzelski župnik g. Jože Kovačec, somaševal pa je domski župnik g. Janez Bračun. Mašo je spremljal tudi domski pevski zbor Šeneški glas pod taktirko Brede Kralj in Moški pevski zbor iz Polzele pod vodstvom organistke Mije Novak. 

Pri transportu stanovalcev na mašo sta pomagala Anja in Tatjana Ožir in Domen Kralj. Ob tej priložnosti se vsem za pomoč pri izvedbi Velikonočne maše iskreno zahvaljujemo!

Še posebej bi se želeli zahvaliti g. Jožetu Kovačecu za duhovno in karizmično vodeno mašo, ki je našim stanovalcem prinesla mnogo veselja, moči in veliko upanja navkljub boleznim. 

             

 Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka


PUST, PUST, ŠIROKIH UST!

Tudi v Polzelskem domu upokojencev smo pripravili veselo pustno rajanje. S stanovalci smo si v torek 17.2.2015, nadeli pustne kostume in se prelevili v klovne, hudičke, zapornike, Piko nogavičko, trobentice, miške ... Na pustovanju so se nam pridružili tudi otroci iz vrtca Polzela, ki so se sprehodili med stanovalci. S pogledom na male pustne šeme se je stanovalcem na usta prikradel nasmeh in veselje. Seveda ni pustovanja brez krofov. Zato so se naše kuharice potrudile in spekle okusne krofe in skuhale topel vinski čaj. Za popestritev pustovanja je poskrbela Katja Jakš s harmoniko in  marsikoga so zasrbele pete. Vzdušje je bilo res razigrano. Ko je bilo pustovanja konec, smo se vsi strinjali, da bil tudi letošnji pust širokih ust.

                    

Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka


KEGLJAŠKA LIGA 2014

Letos je tekmovanje potekalo bolj nepredvidljivo kot običajno. Vreme nas je prisililo, da smo izpeljali posamezno tekmo povsem naključno: včasih smo se lahko šele zjutraj, ob začetku delovnega dne, odločili, da bomo kegljali. A ravno zaradi tega se je zgodilo nekaj posebnega: imeli smo kar 13 tekem! Tabele v nadaljevanju bodo predstavile rezultate 29-ih posameznikov, ki so se vsaj enkrat preizkusili v kegljaški spretnosti. Povprečno se je ene tekme udeležilo 19 oseb, največ na zadnji tekmi pred nekaj dnevi, ko jih je bilo 26. Skupno so dosegli 5110 točk (3361 na polno in 1749 na čiščenje). Povprečno je tekmovalec dosegel na tekmi 20 točk (13 na polno in 7 na čiščenje). Podiranje kegljev je bilo najbolj učinkovito na 4.tekmi, ko je 20 udeležencev v povprečju podiralo po 15 točk na polno in 8 na čiščenje. Zmagovalec lige za letošnje leto je postal Štorek Rudi. To mu je uspelo potem, ko je celo sezono vzdržal v solidni formi in je imel na vsaki tekmi dobre, če že ne najboljše rezultate. Nekaj je k njegovemu uspehu pripomoglo tudi to, da Filip Medvešek, sicer pretežno vodilni skozi celo sezono in na koncu drugouvrščeni, na 12.tekmi ni nastopil. S tem je pred zadnjo tekmo nastopila negotova situacija: če bi Rudi slabo zbijal keglje, bi zmagal Filip. Na zadnji tekmi sta nastopila zadnja. Najprej je Filip dosegel 17 točk na polno in 9 na čiščenje. V tistem trenutku je bil prvi na lestvici. Nato je nastopil Rudi. V prvem mestu je dosegel 6 točk in kazalo je, da bo zlahka prevzel vodstvo. A v drugem metu je zbil le en kegelj. Napetost je narasla. Naslednje mete je Rudi izvedel tako, da pred zadnjim metom še ni bil zmagovalec. In v zadnjem metu mu je uspelo – Filipa je prehitel za le dve točki (po 6 mesecih tekmovanja!). Odlična tekma! 

Celotna lestvica z vsemi rezultati vseh tekmovalcev, na vseh tekmah, je v spodnji tabeli. 

 

MESTO

KEGLJAČ

NA POLNO

NA ČIŠČENJE

SKUPNO

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

SKUP

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10

11

12

13

SKUP

 

1

Štorek

17

14

16

12

16

18

17

13

15

15

17

12

13

195

9

8

8

9

9

9

8

9

6

8

8

8

8

107

302

2

Medvešek

17

14

20

16

20

15

19

13

18

16

17

0

17

202

5

7

8

10

7

7

14

8

9

7

7

0

9

98

300

3

Hasičić

10

16

14

16

18

17

16

12

14

14

17

17

14

195

6

7

5

9

9

8

6

8

8

8

7

7

8

96

291

4

Dolar F

13

18

18

18

12

11

13

15

16

12

13

14

15

188

4

9

8

9

9

8

7

4

8

7

7

9

7

96

284

5

Mandelc

12

0

16

18

17

14

12

13

17

16

16

13

15

179

10

0

8

9

8

9

8

10

5

9

7

9

8

100

279

6

Reberšek

13

16

19

11

11

10

8

13

11

18

14

17

15

176

8

6

7

9

8

7

9

9

7

6

8

8

7

99

275

7

Podkoritnik F

17

12

17

13

5

11

17

14

18

12

16

13

14

179

7

8

7

7

5

6

7

9

6

5

8

7

8

90

269

8

Polanec

0

17

13

14

18

13

14

11

16

18

20

12

11

177

0

5

6

6

9

7

6

6

6

6

7

9

6

79

256

9

Golavšek Z

16

16

16

9

6

5

10

13

14

19

17

15

9

165

5

5

7

8

7

5

8

7

6

8

4

7

7

84

249

10

Ramšak

12

12

16

17

16

15

0

19

14

17

16

0

20

174

7

7

9

5

5

8

0

7

6

5

5

0

8

72

246

11

Ocvirk J

11

0

12

16

11

0

11

17

17

5

10

17

18

145

6

0

8

7

6

0

5

8

7

5

9

8

6

75

220

12

Marušič N

5

6

12

17

18

10

10

9

13

0

11

11

9

131

7

10

7

7

6

3

3

7

8

0

8

7

6

79

210

13

Kovač J

0

9

11

16

16

0

0

0

12

17

16

15

18

130

0

5

7

8

7

0

0

0

8

8

9

8

9

69

199

14

Čremošnik

11

3

0

10

11

12

11

12

0

11

13

12

12

118

3

6

0

6

8

6

6

8

0

6

4

6

8

67

185

15

Lednik

15

17

14

0

0

14

13

15

0

0

15

0

14

117

9

6

9

0

0

8

7

9

0

0

7

0

6

61

178

16

Marušič J

16

8

5

13

8

5

12

0

15

0

0

16

9

107

5

6

5

6

4

9

7

0

7

0

0

8

8

65

172

17

Štefančič

0

0

9

17

0

15

0

15

18

15

12

0

13

114

0

0

7

9

0

7

0

5

6

6

7

0

8

55

169

18

Pisanec

8

0

0

0

0

13

14

13

17

0

10

12

15

102

7

0

0

0

0

6

9

7

8

0

7

7

7

58

160

19

Notersberg

0

13

0

14

13

0

13

0

12

15

0

13

10

103

0

8

0

6

8

0

6

0

5

6

0

8

7

54

157

20

Lenko

0

0

13

19

15

14

16

13

0

0

0

0

0

90

0

0

6

6

8

8

8

6

0

0

0

0

0

42

132

21

Tomplak

10

0

7

15

13

0

0

0

0

10

0

12

12

79

8

0

7

7

9

0

0

0

0

5

0

8

5

49

128

22

Lapan

0

0

13

0

0

0

0

0

0

12

12

12

15

64

0

0

7

0

0

0

0

0

0

4

7

7

7

32

96

23

Krt

0

0

0

0

11

0

0

13

11

9

0

0

14

58

0

0

0

0

6

0

0

6

7

6

0

0

8

33

91

24

Cestnik

11

0

0

0

0

0

0

0

13

12

0

10

5

51

5

0

0

0

0

0

0

0

7

6

0

7

4

29

80

25

Lešnik

0

0

0

11

0

0

0

0

0

0

0

9

13

33

0

0

0

8

0

0

0

0

0

0

0

3

8

19

52

26

Banko

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10

0

18

28

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

6

0

8

14

42

27

Štefan

0

13

13

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

26

0

8

4

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

12

38

28

Bolčina N.

0

0

0

0

0

0

0

0

7

0

0

0

12

19

0

0

0

0

0

0

0

0

6

0

0

0

6

12

31

29

Koštomaj

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

6

10

0

16

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

3

0

3

19

 

- nekateri tekmovalci se niso mogli udeležiti vsake tekme; lestvica najboljših, če upoštevamo povprečje točk in število nastopov, je sledeča:

MESTO

TEKMOVALEC

POVPREČJE

 

 

NA POLNO

NA ČIŠČENJE

SKUPNO

1

Medvešek

16,8

8,2

25,00

2

Mandelc

14,9

8,3

23,25

3

Štorek

15,0

8,2

23,23

4

Hasičić

15,0

7,4

22,38

5

Ramšak

15,8

6,5

22,36

6

Lednik

14,6

7,6

22,25

7

Kovač J

14,4

7,7

22,11

8

Lenko

15,0

7,0

22,00

9

Dolar F

14,5

7,4

21,85

10

Polanec

14,8

6,6

21,33

11

Reberšek

13,5

7,6

21,15

12

Štefančič

14,3

6,9

21,13

13

Banko

14,0

7,0

21,00

14

Podkoritnik F

13,8

6,9

20,69

15

Ocvirk J

13,2

6,8

20,00

16

Pisanec

12,8

7,3

20,00

17

Notersberg

12,9

6,8

19,63

18

Lapan

12,8

6,4

19,20

19

Golavšek Z

12,7

6,5

19,15

20

Štefan

13,0

6,0

19,00

21

Tomplak

11,3

7,0

18,29

22

Krt

11,6

6,6

18,20

23

Marušič N

10,9

6,6

17,50

24

Lešnik

11,0

6,3

17,33

25

Marušič J

10,7

6,5

17,20

26

Čremošnik

10,7

6,1

16,82

27

Cestnik

10,2

5,8

16,00

28

Bolčina N.

9,5

6,0

15,50

29

Koštomaj

8,0

3,0

11,00

 

- nekateri tekmovalci so imeli skozi celo sezono dobre rezultate, skoraj vsak pa je imel vsaj en dober dan; na spodnji tabeli je zabeleženo, koliko točk največ je posamezni tekmovalec dosegel na katerikoli tekmi

TEKMOVALEC

POSAMEZNIKOV NAJBOLJŠI REZULTAT

 

NA POLNO

NA ČIŠČENJE

Medvešek

20

14

Polanec

20

9

Ramšak

20

9

Reberšek

19

9

Golavšek Z

19

8

Lenko

19

8

Štorek

18

9

Hasičić

18

9

Dolar F

18

9

Mandelc

18

10

Podkoritnik F

18

9

Ocvirk J

18

9

Marušič N

18

10

Kovač J

18

9

Štefančič

18

9

Banko

18

8

Lednik

17

9

Pisanec

17

9

Marušič J

16

9

Notersberg

15

8

Tomplak

15

9

Lapan

15

7

Krt

14

8

Čremošnik

13

8

Cestnik

13

7

Lešnik

13

8

Štefan

13

8

Bolčina N.

12

6

Koštomaj

10

3

 

- lestvica uspešnosti tekmovalcev samo v disciplini na polno je sledeča:

1

Medvešek

202

2

Štorek

195

3

Hasičić

195

4

Dolar F

188

5

Mandelc

179

6

Podkoritnik F

179

7

Polanec

177

8

Reberšek

176

9

Ramšak

174

10

Golavšek Z

165

11

Ocvirk J

145

12

Marušič N

131

13

Kovač J

130

14

Čremošnik

118

15

Lednik

117

16

Štefančič

114

17

Marušič J

107

18

Notersberg

103

19

Pisanec

102

20

Lenko

90

21

Tomplak

79

22

Lapan

64

23

Krt

58

24

Cestnik

51

25

Lešnik

33

26

Banko

28

27

Štefan

26

28

Bolčina N.

19

29

Koštomaj

16

 

- lestvica uspešnosti tekmovalcev samo v disciplini na čiščenje je sledeča:

1

Štorek

107

2

Mandelc

100

3

Reberšek

99

4

Medvešek

98

5

Hasičić

96

6

Dolar F

96

7

Podkoritnik F

90

8

Golavšek Z

84

9

Polanec

79

10

Marušič N

79

11

Ocvirk J

75

12

Ramšak

72

13

Kovač J

69

14

Čremošnik

67

15

Marušič J

65

16

Lednik

61

17

Pisanec

58

18

Štefančič

55

19

Notersberg

54

20

Tomplak

49

21

Lenko

42

22

Krt

33

23

Lapan

32

24

Cestnik

29

25

Lešnik

19

26

Banko

14

27

Štefan

12

28

Bolčina N.

12

29

Koštomaj

3

 

Kegljaška sezona se ni iztekla. Pred nami je tekma za pokal Šeneški šampion, tekma med oddelki (Graščina, Depandansa, Oddelki A+B+C, Gospodinjske skupnosti), najboljše tekmovalce med stanovalci pa čaka še Lokalna tekma (z gosti iz Žalskega okraja).

David But, fizioterapevtMEDOBČINSKO SREČANJE V KNJIŽNICI 

 V četrtek, 2.10. 2014, smo se v Medobčinski splošni knjižnici Žalec že deveto leto zapored srečali stanovalci Doma Nine Pokorn Grmovje, Doma upokojencev Polzela in Našega doma Vransko. Prisotne je z obiskom počastili župan župan Občine Vransko Franc Sušnik. Prireditev, ki jo je povezovala direktorica knjižnice Jolanda Železnik, je z nastopom popestril Adi Smolar. Na srečanju smo se zahvalili bralkam prostovoljkam v omenjenih domovih -  Anki Krčmar, Darji Baloh in Lauri Jelen in Valeriji – ki jih enkrat ali dvakrat mesečno razveseljujejo s svojo prisotnostjo. S toplimi stiski rok in hvaležnimi pogledi so se stanovalci vseh treh domov poslovili, z obljubo, da se ob letu osorej spet srečajo.

    

   

 Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka


DAN ODPRTIH VRAT V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

30. september je dan, ko Dom upokojencev Polzela tradicionalno odpre svoja vrata za vse, ki si želijo pobliže pogledati življenje v hiši. V dopoldanskem času so se lahko stanovalci in obiskovalci udeležili športnih iger, ki jih je organiziral fizioterapevt David But. Drugi pa so lahko pomagali na kuharski delavnici z delovno terapevtko Nevenko Šalamon pri peki peciva in keksov.

V popoldanskih urah se je v eni izmed dnevnih prostorov gospodinjske skupine odvijal kulturni program, kjer so nastopili domski pevski zbor Šeneški glas, harmonikarja iz Glasbene šole Risto Savin Žalec in z recitacijo stanovalka Darinka Gosnik. Kulturni program je povezovala delovna terapevtka Petra Kos. Zbrane je v imenu doma pozdravila Katarina Cijan, namestnica direktorice. Ob dnevu odprtih vrat smo tudi odprli stalno likovno razstavo likovne sekcije Kulturno umetniškega društva Polzela. Razstava je na ogled v 2. nadstropju Doma, slike pa bodo po potrebi menjali, saj je razstava tudi prodajna. Druženje smo zaokrožili s klepetom ob čajanki.  

 

Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka


ROMANJE NA PTUJSKO GORO

Na tradicionalni letni izlet stanovalcev Doma upokojencev Polzela smo se letos odpravili na Ptujsko goro, kjer smo imeli Sveto mašo, pri kateri je somaševal naš stanovalec, duhovnik Janez Bračun. Po končanem obredu smo si vzeli nekaj časa za nakup spominkov in kavico, nato pa smo se odpeljali na Kidričevo, kjer smo imeli okusno kosilo.Polni dobrih vtisov in odlične hrane, smo se v popoldanskih urah vrnili nazaj v Dom. Imeli smo lep izlet, poln dobre volje, smeha in pesmi. Zmenili smo se, da se naslednje leto odpravimo v Logarsko dolino in že danes vabimo vse stanovalce, da se nam pridružite – ne bo vam žal!

 Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


OTVORITEV NADZIDAVE

Pogum, vztrajnost in izvirnost so nam omogočili, da smo lahko v četrtek 28.8.2014 z nasmehom otvorili nove prostore Doma upokojencev Polzela. Slovesnost, ki jo je vodila Darinka Strnad Pražnikar, se je pričela ob 15. uri s slavnostnim govorom gospe direktor Eve Lenko. Sledil je kratek program, v katerem je nastopil domski pevski zbor Šeneški glas, svoje vtise in pričakovanja pa so z nami delili tudi stanovalci Doma. Stanovalci in ostali povabljenci so si lahko ogledali nove prostore doma, svoje kegljaške sposobnosti so preizkušali na tekmovanju v kegljanju, seveda pa so se zabavali in zaplesali ob zvokih glasbe Ansambla Saše Avsenika. 

  

  


Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP TAMBURAŠKE ŠOLE ŠEMPETER

Tamburaška šola Šempeter nam je z besedo in glasbo polepšala torkovo popoldne in dokazala, da za učenje ni nikoli prepozno. V šolo so namreč vključene zelo različne generacije, od osnovnošolskih otrok pa vse do upokojencev, s čimer krepijo tudi medgeneracijsko sodelovanje, kar je seveda zelo pohvalno. Želimo jim, da bi še naprej vztrajali pri učenju in upamo, da nas v prihodnosti še obiščejo.


Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


SLADOLEDNI PIKNIK

Sladoled verjetno sodi na vrh najbolj zaželenih sladic v vročih poletnih mesecih. Glede na to, da imajo tudi naši stanovalci radi to sladko dobroto, smo v četrtek 17.7.2014 organizirali sladoledni piknik. Tam so stanovalci uživali v sladoledu in odlični glasbi. Seveda smo tistim stanovalcem, ki se zaradi različnih razlogov niso mogli udeležiti piknika, s sladoledom postregli v sobi. Imeli pa smo tudi čisto poseben obisk, saj so nas obiskala dekleta iz Španije, ki so nam tudi zapela in zaplesala. Preživeli smo lepo dopoldne in stanovalci so se soglasno strinjali, da lahko drugo leto dogodek ponovimo.

  

  

Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP LJUDSKIH PEVK PONIKVA PRI ŽALCU

Ljudske pevke Ponikva pri Žalcu so poskrbele za to, da je kljub dežju in slabemu vremenu zunaj, v jedilnici našega Doma posijalo sonce. Zapele so nam lepe domače pesmi, k prepevanju povabile vse prisotne, ter celoten nastop popestrile še s humorjem. Bilo je super in želimo si, da nas še kdaj obiščejo.

  

Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP VOKALISTA VIKTORJA KOTARJA

Prvo julijsko sredino dopoldne nam je s svojim skoraj opernim glasom popestril vokalist Viktor Kotar. Pripravil nam je pester glasbeni program, ki je zajemal vse od ljudskih pesmi, slovenskih zimzelenih pa vse do operne arije.        Imeli smo se lepo.


Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


ŽAR PIKNIK

Poletja si večina ljudi ne predstavlja brez sonca, vročine,dopusta, morja, poležavanja na plaži in drugih prijetnih stvari. Naših stanovalcev sicer nismo peljali na morje, smo jim pa zato polepšali sončen junijski dan s piknikom. Zbrali smo se zunaj, v prijetni senci dreves in počakali, da so nam mojstri žara spekli okusne čevapčiče in nam zraven ponudili še prilogo. Dobro smo se najedli, poklepetali in tako preživeli lep dan.

    

    

Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP GODBE IZ LIBOJ

Tudi godbeniki iz Liboj so naši stari znanci, saj nas že tradicionalno obiščejo vsako leto. Njihov nastop je poseben tudi zaradi ambienta, saj nastopijo na dvorišču graščine, kar da celotnemu nastopu še poseben čar. Ker zvoki godbe sežejo daleč, lahko ob nastopu uživajo vsi: tisti, ki ostanejo v posteljah; stanovalci depandanse, ki rajši ostanejo v prijetni senci v okolici depandanse; nekateri, ki dogajanje opazujejo skozi okna in seveda tisti, ki se nam pridružijo na dvorišču graščine. 

    

Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


ŠPORTNE IGRE SOCIALNIH ZAVODOV

Naši stanovalci niso samo odlični pevci, ampak tudi dobri športniki. Tako so se tudi letos udeležili športnih iger socialnovarstvenih zavodov, ki so letos potekale v Celju, v organizaciji Doma ob Savinji. Na igrah so tekmovali 4 naši stanovalci, s sabo pa so povabili tudi 2 glasna navijača in seveda spremljevalca Metko in Davida.Sreča tokrat sicer ni bila na naši strani, a se tolažimo z dejstvom, da je pomembno sodelovati, ne zmagati.


(foto: Saša Svetec)

Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP PEVK TREH VASI

Pevke treh vasi so s svojim petjem poskrbele za prijetno torkovo popoldne. Pele so stare ljudske pesmi, ki jih naši stanovalci zelo dobro poznajo in jih spominjajo na mladost, ter na čase, ko so živeli še doma. Zato so se ob poslušanju v mislih vrnili v preteklost.

    

Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP TRIO HRAST

Za zabavno četrtkovo popoldne je poskrbel Trio Hrast. Zaigrali so nam, malo zapeli in nas s svojimi šalami odlično nasmejali, da smo iz njihovega nastopa vsi odšli zelo dobre volje. Posebno presenečenje pa je bil nastop za eno izmed naših stanovalk, saj v skupini igra njen sin, česar pa pred nastopom ni vedela.


Katja Tomažič, pripravnica socialnega dela


NASTOP LJUDSKIH PEVK PUŠELJC

Tudi letos so nas, že skoraj tradicionalno, obiskale ljudske pevke Pušeljc. Naši stanovalci jih že dobro poznajo in so nad njihovim nastopom vedno navdušeni. Dokaz, da so pri nas vedno dobrodošle in zaželene je tudi do, da je bila jedilnica napolnjena do zadnjega kotička. Ljudske pevke prepevajo stare pesmi, ki jih naši stanovalci dobro poznajo in z veseljem zraven prepevajo. Vedno dobro razpoložene pevke poskrbijo za dobro voljo med našimi stanovalci in po njihovem nastopu z veseljem ugotavljamo, da smo preživeli prelep dopoldan.


Katja Tomažič, pripravnica socialnega delaNASTOP FOLKLORNE SKUPINE MESTNE ČETRTI SLAVKO ŠLANDER CELJE

Mislim, da si bodo ta nastop, 14.5.2014, stanovalci za dolgo zapomnili. Takšnega vzdušja že dolgo ni bilo na katerem od nastopov. Plesalo je 6 parov ob spremljavi dveh muzikantov. Muzikanta sta skrbela za pozitivno vzdušje in sta naše stanovalce pripravila k sodelovanju. Stanovalci so se pozibavali v ritmu, peli na glas. Prav lepo jih je bilo videti. In komaj je bilo nastopa konec, že so stanovalci povprašali, kdaj pridejo nastopajoči zopet v goste. 

    

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP ANDRAŠKEGA OKTETA

Torek, 13.5.2014 je bil sicer deževen dan. A kljub temu se je v jedilnici doma zbralo lepo število stanovalcev. Prišli so poslušat Oktet iz Andraža. Predhodno smo morali nastop že 2 krat odpovedati, zaradi bolezni in neodložljivih obveznosti pevcev. A slovenski pregovor pravi: V tretje gre rado! In tudi tokrat je bilo tako. Ob 16.30 uri so pričeli nastopajoči prepevati stare ljudske pesmi, pa tudi kakšna dalmatinska se je našla vmes. Hitro, prehitro je minilo naše druženje. Po zahvali so se nastopajoči poslovili in obljubili, da se še vrnejo. 

   

  

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PRESAJANJE ROŽ

Po 1.maju smo kot kot vsako leto, tudi letos presajali rože skupaj s stanovalci. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno.

  

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PESTER APRIL

Mesec april je bil v našem Domu zelo pester. Stanovalcem smo ponudili pestro izbiro aktivnosti. Mesec smo pričeli z delavnico, ki smo jo poimenovali pomladno ustvarjanje. Na tej delavnici so stanovalci barvali,izrezovali, risali... Končni izdelki so bili zajčki, čebelice, metulji, tulipani in rože iz krep paprija. Pravi znanilci pomladi. Le ti sedaj krasijo mize in posamezne kotičke v domu. 

    

Teden dni kasneje smo imeli ponovno delavnico. Tokrat smo izdelovali butare. Vsakemu stanovalcu smo pomagali, da si je naredil svojo lastno butaro. Poleg smo zapeli, se pogovarjali in lepega druženja je bilo prehitro konec. 

    

9.aprila so v goste prišle prostovoljke iz farmacevtskega podjetja KRKA. Podjetje Krka nas je obiskalo v okviru projekta Krkin teden humanosti in prostovoljstva. Prostovoljke so izvedele miselno delavnico z našimi stanovalci. Le dan kasneje pa izobraževanje za naše zaposlene: Tečaj prve pomoči. Podjetju se na tem mestu še enkrat zahvaljujemo, da so nas vključili v svoj projekt. 

V tednu pred Veliko nočjo smo imeli še zadnjo delavnico. Le ta ima staro tradicijo v krščanstvu. Barvali smo velikonočna jajčka- pirhe. Izbrali smo več tehnik. Od barvanja v čebulnih olupkih, do barvanja v industrijskih barvah...

    

V predvelikonočnem tednu smo imeli tudi dva nastopa. Prvi nastop so v dopoldanskem času izvedli otroci iz Osnovnešole Polzela. Kot vedno, so tudi tokrat pripravili pester in raznolik program.  V popoldanskem času pa so stanovalce razvedrili pevci iz Vokalne moške skupine Lipa.

    

Na velikonočno nedeljo smo v kristalni dvorani imeli Velikonočno mašo. Maševal je Polzelski župnik, g. Kovačec. Mašo je spremljal domski pevski zbor Šeneški glas pod taktirko Brede Kralj in pa cerkveni otroški pevski zbor Cekinčki iz Polzele.  

mesecu aprilu je poleg zgoraj navedenih aktivnosti potekalo zaključno druženje z otroki prostovoljci iz Osnovne šole Polzela. Bralni klub z ga. Darjo Baloh, skupina Zeliščarjev z ga. Vesno Cencen in pa ostale redne tedenske aktivnosti.

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PUST HRUST MASTNIH UST!

Tudi v Polzelskem domu upokojencev smo se pripravili na veselo pustno rajanje. Skupaj s stanovalci smo si nadeli pustne kostume in se prelevili v klovne, hudičke, trobentice, miške ... Tekom pustovanja so se nam pridružili otroci iz Vrtca Polzela. Otroci so se sprehodili skozi jedilnico. S pogledom na male pustne šeme se je stanovalcem na usta prikradel nasmeh in veselje. Pravijo, da ni pustovanja brez krofov. Zato so se naše kuharice potrudile in pripravile okusne krofe in topel vinski čaj. Za popestritev sta skrbela dva muzikanta in ob igranju na harmoniko in kitaro so marsikoga zasrbele pete. Vzdušje v dvorani se je razživelo, ko je bilo pustovanja konec smo se vsi strinjali, da smo preživeli lep pester dopoldan. 

   

  

  

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


BREZ ČEBEL NI ŽIVLJENJA

Ste vedeli:

  • da je kranjska čebela oz. kranjska sivka (avtohtona čebelja pasma, ki je nastala na območju Slovenije) druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu oziroma prva v Evropi;  
  • da na svetu obstaja več kot 20.000 vrst čebel;    
  • da najmanjša čebela zraste do 2,1 mm dolžine, največja, samica indonezijske vrste pa lahko zraste do 4 cm;
  • da leti čebela 25 km/h;      
  • da ima vsak panj svojega vratarja, stražarja, delavko, matico;
  • da je cvetni prah izredno priporočljiv pri rakastih bolnikih…

 

To in še mnogo več smo lahko v torek, 18. februarja 2014 izvedeli na predstavitvi, ki je potekala v jedilnici depandanse. Preko predstavitve s filmom in mnogih izjemnih informacij o življenju, delu čebel in s čebelami, smo preživeli zelo zanimiv popoldan v družbi čebelarja Tomaža iz Čebelarstva Brenča.

        

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP DOMSKEGA PEVSKEGA ZBORA šENEŠKI GLAS IN GOST PRESENEČENJA

 

V torek, 7.2.2014 smo se v kristalni dvorani zbrali, da bi obeležili kulturni praznik- Prešernov dan. Program je povezovala Špela Jerman. Svoj prvi koncert, odkar ga vodi zborovodkinja Breda Kralj, je pripravil tudi domski pevski zbor Šeneški glas. Za klavirsko  spremljavo je skrbela Mojca Florjančič. Ob koncu programa je nastopil trenutek, ko je za mikrofon poprijel gost presnečenja. To je bil eden in edini: Stane Vidmar. Z emocionalnim nastopom je osvojil srca poslušalcev.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Megeneracijskemu društvu za samopomoč Oljka, ki je odgovorno za gosta presenečenja. 

                         

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


ŠKRAT KUZMA DOBI NAGRADO

 

Vzgojiteljice iz Osnovne šole Polzela so nam tudi letos pripravile kratko igro. Letošnja je bila o nagajivem škratu Kuzmi. Prigode škrata in njegovih prijateljev so nas nasmejale in spravile v dobro voljo. Prehitro je minil čas, ko smo se vzgojiteljicam zahvalili za pripraviljen nastop in jih povabili v goste prihodnje leto. 


Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


TAMBURAŠI IZ POLZELE

Kmalu po novem letu so nas obiskali in popestrili vsakdan Tamburaši iz Polzele pod vodstvom Mije Novak. Koncert je bil v jedilnici doma. Udeležili smo se ga vsi zabave, veselja in smeha željni.  Da je bila prireditev res enkratna in se je vtisnila vsem nam globoko v srce, opazimo tudi V izjavah naših stanovalcev.

In tako je minilo še eno bolj pestro obarvano popoldne v našem Domu.

Za omenjeni koncert (kot že mnoga leta) je zaslužen Župnijski Karitas Polzela  in Rdeči križ Polzela, ki je poskrbel tudi za pogostitev naših stanovalcev.

        

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


VESELI DECEMBER V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA


December je čaroben čas. Vse se prične s pripravami na advent. Prižgemo prvo svečko, obišče nas prvi izmed treh dobrih mož v decembru,  občudujemo lepo osvetljeno in okrašeno okolico, iz kuhinje se širi vonj po sveže pečenih piškotih in še bi lahko naštevala. Je pa to tudi čas, ko se ozremo nazaj in usmerimo svoje misli v prihodnost. Čas, ki ga mnogi povezujemo z veseljem in druženjem z nam najbližjimi.
Ves ta čar decembrskih dni so lahko okusili tudi naši stanovalci. Prva na seznamu je bila peka piškotov. Mmm, kako je dišalo po hodnikih doma. Sledila je adventna delavnica. S skupnimi močmi smo naredili dva zelo velika adventna venčka, ki krasita okolico doma. Šestega decembra je v spremstvu parklja in angelov obiskal naše stanovalce sveti Miklavž, ki jih je tudi obdaril. Za to, res lepo gesto,  je že vrsto let zaslužen Karitas Polzela.


Za prijeten uvod v božično vzdušje, je poskrbel nastop Akademskega pevskega zbora Rista Savin Žalec. V polno nabiti kristalni dvorani so nam pričarali prekrasen koncert  in kar nekaj oči se je orosilo.

  

Stanovalci so se  na Božični dan lahko udeležili tudi Božične maše, ki jo je vodil naš župnik gospod Bračun s spremljavo domskega pevskega zbora »Šeneški glas«. Že kar nekaj let zapored so nam pri izvedbi pomagali prostovoljci iz Malteškega reda. Iztekajoče decembrske  dni smo obeležili tudi z obiskom kolednikov. V organizaciji župnišča Polzela so nam s petjem prinesli blagoslov, zdravje in lepe želje ob novem letu.

  

Leto smo zaokrožili, kot se spodobi  s praznovanjem. Za konec leta smo stanovalcem pripravili tradicionalno novoletno tombolo. Po  tomboli smo stanovalce pogostili in zaplesali ob igranju muzikanta. Za organizacijo žive glasbe je poskrbelo Medgeneracijsko društvo za samopomoč Oljka iz Polzele. Kljub temu, da smo trenutno delno "brez strehe nad glavo" zaradi gradnje nadzidave, je v okolici doma še vedno čutiti utrip decembrskih dni. Če ne verjamete, pa se pridite prepričati.

  

  

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

SRCA ZA HIŠE HOSPICA

Od Društva Hospic smo dobili povabilo k sodelovanju pri projektu izdelovanja src za hiše Hospica. Odločili smo se, da se pridružimo! V službi delovne terapije smo snovali načrte. In padla je ideja in dan za izvedbo. K soustvarjanju smo povabili stanovalce in s skupinimi močmi smo izrezovali, šivali in barvali srca iz različnih materialov. Prijetno druženje je obrodilo sadove. Z zadovoljstvom smo opazovali svoje izdelke. Naša poslovna sekretarka Špela Jerman se je javila in izdelke odpeljala ter oddala v Mercator center Celje, kjer je bilo eno izmed zbirnih mest.

Društvu Hospic želimo uspešno delo in uresničitev zastavljenih ciljev.

 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

NASTOP FOLKLORNE SKUPINE GRIFON ŠEMPETER

Redko se zgodi, da nas obiščejo plesalci folklorne skupine. Zato je bilo pričakovanje in radovednost pred nastopom še toliko večje. Vsi smo se spraševali, kaj so nam pripravili in z radovednostjo smo čakali na nastop. Nastopilo je 5 parov s glasbeno spremljavo 3 muzikantov. Vsekakor je bil nastop nekaj posebnega in stanovalci so ob plesih res uživali in zagnano so prepevali in kar je najbolj pomembno, bili so zadovoljni, napolnjeni s trenutki sreče ob spominih na mladost, ki so ob tej priliki kar privreli na plan.

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 NASTOP MEŠANEGA PEVSKEGA ZBORA DRUŠTVA UPOKOJENCEV IZ ŠEMPETRA


Prvi teden v novembru so nas v dopoldanskem času obiskali pevci mešanega pevskega zbora. S pestrim programom so nam polepšali dopoldan. Druženje ob petju so zaokrožili s igranjem na harmoniko, kar je le še dvignilo že tako pozitivno vzdušje.

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 KOŽUHANJE Z ČLANI PODEŽELSKE MLADINE POLZELA


Jeseni je veliko dela- opravil na kmetiji. Pobiranje in pospravljanje pridelkov med katere spada tudi kožuhanje. To je staro kmečko opravilo, ki ga spremlja dobra družba, petje, glasba in seveda tudi dobra kapljica. Stanovalci se radi spominjajo in udeležujejo teh opravil, zato smo kaj hitro zapolnili prireditveni prostor. Člani podeželske mladine iz Polzele so najavili svoj prihod in s seboj prinesli koruzo, kozolec, harmoniko... Oblečeni v kmečka opravo in opremljeni z dobro voljo so našim stanovalcem omogočili druženje ob kožuhanju. Za to lepo gesto in izvedbo se jim lepo zahvaljujemo.

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


DRUŽENJE OB KOSTANJU NA ŽAR PIKNIKU


Jesen je polna bogatih barv in jesenskih plodov. Eden  od znanilcev jeseni je tudi kostanj. Tokrat so ga v kuhinji s pomočjo hišnikov pripravili pečenega in kuhanega. Na letošnjem jesenskem druženju smo s kostanjem otvorili žar piknik. Kostanj je bil ponujen tokrat kot predjed. Ko smo se pogreli z vročim kostanjem, so prišle navrsto dobrote iz žara. Kot vedno se je osebje kuhinje in oddelka zelo potrudilo in stanovalci so v svoje sobe odhajali  zadovoljni pa tudi siti.

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 IZREZOVANJE BUČ


Testna gospodinjska skupina, ki se je družila v depandansi pod vodstvom Mojce Ožir, je izrazila željo, da bi v delavnici izdolbli buče za noč čarovnic in spekle bučnice. Mojca Ožir je povabila k sodelovanju Brigito Hribar in Nevenko Šalamon iz službe delovne terapije. S skupnimi močmi smo pripravile delavnico na kateri so bile članice gospodinjske skupine Vrtnice sproščene, vesele, radožive in zelo zainteresirane za sodelovanje. Ob delu ni manjkalo petja in hudomušnih šal. Ko smo z delom zaključile in dale bučnice v pečico, smo naše izdolblene buče razstavile zunaj, pred vhod v depandanso. Na noč čarovnic pa so sodelavke v nočni izmeni prižgale sveče, kar je našim bučam dalo poseben žar.

  

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 NASTOP OSNOVNE ŠOLE POLZELA

16.10.2013

V mesecu oktobru nas tradicionalno obiščejo otroci iz Osnovne šole Polzela. Naši mladi prijatelji, kot jim pravimo so s svojim mentoricami pripravili pester kulturni program. Otroci so recitirali, peli, plesali, igrali na razne inštrumente... 

Popestrili in pričarali so nam prelep jesenski dopoldan. Našim stanovalcem otroci vedno znova narišejo nasmehe na obraz. 

   


 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

MEDOBČINSKO SREČANJE V KNJIŽNICI 

 

V četrtek, 10. 10. 2013, so se v Medobčinski splošni knjižnici Žalec že osmo leto zapored srečali stanovalci Doma Nine Pokorn Grmovje, Doma upokojencev Polzela in Našega doma Vransko. Na srčni in prijazni prireditvi, ki so jo poimenovali Ko spregovori srce, zmore glava, zmorejo roke so zbrani zapeli, tako kot zapojejo na bralnih uricah, potem pa so se predstavili z recitacijami, skečem in razstavo ročnih del. Prisotne so z obiskom počastili župan Občine Polzela Jože Kužnik, župan Občine Vransko Franc Sušnik in župan Občine Žalec Janko Kos. Prireditev, ki jo je povezovala direktorica knjižnice Jolanda Železnik, so s pevskim nastopom popestrile in ozaljšale članice skupine M. J. A. V. Na srečanju so se zahvalili bralkam prostovoljkam v omenjenih domovih -  Anki Krčmar, Darji Baloh in Lauri Jelen – ki jih enkrat ali dvakrat mesečno razveseljujejo s svojo prisotnostjo. S toplimi stiski rok in hvaležnimi pogledi so se stanovalci vseh treh domov poslovili, z obljubo, da se ob letu osorej spet srečajo.

(VIR: http://www.zal.sik.si/ko-spregovori-srce-zmore-glava-zmorejo-roke-2/

  

  

  

FOTO: DU PolzelaBOLJ KO JE GOBA STRUPENA, LEPŠI KLOBUK IMA.

Mnogi se te dni poda v gozd nabirat gobe. Prijeten hobi, ki pa se lahko konča z obiskom v bolnišnici. Vsako leto v goste povabimo dva strokovnjaka za gobe, ki delujeta v gobarskem društvu Polzela g. Uratnika in g. Palirja. Pridno nabereta različne vrste gob za predavanje in seveda gobe, ki jih potem naše kuharice pripravijo. V torek, 8. oktobra smo do zadnjega kotička napolnili jedilnico, v kateri sta imela predavanje. Stanovalci so za predavanje pokazali velik interes. Predavanje je bilo "začinjeno" s humornimi in malce hudomušnimi zgodbami. Govorila sta o pripetljajih, ki so  jih doživeli posamezniki, ki niso dobro poznali gob. Odgovarjala sta tudi na številna vprašanja. Predavanje smo začinili z degustacijo domače gobove juhe. 

    

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

4.LOKALNA KEGLJAŠKA LIGA

V sredo, 9.10., smo na domačem kegljišču izvedli 4. lokalno kegljaško tekmo za Pokal Šenek. Vabilu so se odzvala društva upokojencev iz žalskega okraja (Žalec, Šempeter, Griže-Zabukovica, Braslovče, Andraž, Galicija, Tabor, Polzela, Vrbje), Društvo Oljka in Zavod Sv.Rafaela. Skupaj z našimi stanovalci in ekipo delavcev je tekmovalo 18 ekip. Kljub malce kislemu vremenu je bilo razpoloženje udeležencev dovolj pozitivno, da je bil dogodek prijeten, družaben, a malo tudi tekmovalno začinjen.
Najboljši rezultat je dosegla ekipa Bivola, ki sta jo sestavljala naša stanovalca g. Lapan in g. Polanec. Oba sta se sicer že tekom letošnjega poletja izkazala z domačimi uspehi: g.Lapan je bil 2. v ligaškem tekmovanju (8 tekem), g. Polanec pa je bil zmagovalec pokalne tekme za naziv Šeneški šampion. Ostali rezultati sredine tekme so na voljo v tabeli. Poleg zmagovalne ekipe Bivola, ki je Šeneški pokal prejela v trajno last , posebej izpostavljamo rezultate ekip Mici (najboljša ekipa na polno in skupno drugouvrščena) in Hmeljarja (skupno tudi drugouvrščena), ter posameznikov: ga. Kozmus Natalija (najboljša posameznica v zbijanju na polno), g. Polanec (najboljši tekmovalec v zbijanju na čiščenje) in gospoda Polanec in Lorger (najboljša posameznika v celoti).
Ob tem naj omenimo, da je letošnja kegljaška sezona zaključena. Za prihodnje leto bomo skušali pripraviti nekaj novosti.
Več o tem bo znanega v začetku naslednjega leta. 

   

David But, fizioterapevt


 

DOM UPOKOJENCEV POLZELA ODPRL SVOJA VRATA

JESEN
 
Kako lepa je jesen, ko v planino se ozrem.
Od sonca je obsijana,
z vsemi barvami obdana.
 
A kaj, ko listje kmalu bo odletelo,
vso lepoto s sabo bo vzelo.
 
In vsa narava že pripravlja se na mrzle
zimske dni,
ko sneg pobelil bo vse poti…
 
(stanovalka Apolonija Gril)

V okviru mednarodnega dneva starejših v Domu upokojencev Polzela tradicionalno odpremo vrata našega doma. Letošnja nit dneva odprtih vrat, ki je bila 30. septembra, je bila pod motom prihodnost  doma Šenek. Program se je pričel v dopoldanskem času z pozdravnim govorom in nastopom domske dramske skupine stanovalcev, ki so s kratkim skečem poskrbeli za obilico smeha. Ko se je vzdušje v dvorani ogrelo, nam je direktorica doma Eva Lenko predstavila opravljene obnove v preteklosti. S posebno pozornostjo pa se je osredotočila na  prihodnost doma. S posegi, ki so v planu, se bo naš dom uvrščal v t.i. dom četrte generacije, dom gospodinjskih skupnosti. V gospodinjski skupini je od 15-20 stanovalcev, ki imajo svoje sobe razporejene okrog velike bivalne kuhinje, v katero mora biti po čim krajši in lažji poti omogočen dostop vsakega stanovalca. V njej se zadržuje vsak, po lastnih željah in potrebah. V skupini je prisotna hišna gospodinja - varuhinja, ki skrbi za gospodinjstvo v skupini, za nego, ki ne zahteva zdravstvene specializacije, ter za domače vzdušje. Priprava hrane s prijetnimi vonjavami ter sodelovanje pri pospravljanju so dejavnosti, ki so našim stanovalcem domače.
Po končani predstavitvi se je osebje doma skupaj s stanovalci, svojci in obiskovalci družilo in poklepetalo ob čajanki. V tem času pa so si na sosednji  lokaciji težje pokretni stanovalci lahko ogledali film, ki je bil delno posnet v našem domu z naslovom  Srečen za umret. Tekom dneva so si obiskovalci lahko ogledali prostore našega doma in nov dnevni center.
Zaključek dneva je bil pozno popoldne, ko so si še preostali stanovalci, članice skupine za samopomoč Oljka, svojci in zaposleni ogledali film Srečen za umret.

 

 

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 NASTOP PEVCEV "PRIJATELJI 6 ŠE" IZ ŠEŠČ

Dan po našem celodnevem izletu se nam je obetalo še eno pestro popoldne. Obiskali so nas pevci iz Šešč, natančneje člani zasedbe Prijatelji 6 še. Ko so prišli v jedilnico, so suvereno zavzeli prostor. Slišali smo stare ljudske pesmiin nekaj njihovih, avtorskih. Že tako prijetno vzdušje so popestrili še s harmoniko in humornimi vložki so kmalu zavzeli srca naših stanovalcev. Kaj kmalu je vsa dvorana prepevala, se zibala v ritmih glasbe. Pozitivno vzdušje je premamilo še marsikaterega  obiskovalca, da se nam je pridružil. Imeli smo se res lepo!

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 IZLET POLZELA- BREZJE- BLED- BEGUNJE- POLZELA

V sredo 18.9.2013 smo se ob 7.30 uri vkrcali na avtobus, ki nas je čakal na parkirišču pred domom. Pot nas je popeljala na Gorenjsko na  Brezje. To je naše tradicionalno jesensko potovanje. Le lani smo ga zamenjali in se na željo stanovalcev podali na Ptujsko goro. Ko smo prispeli do Bazilike Marije pomagaj, smo si najprej vzeli čas za malico. Popili smo sok, kavico in pojedli štručko. Ob 10.00 uri so se stanovalci udeležili sv. maše. Ko so prihajali iz cerkve, so bili nasmejani in mirnejši. Sledila je pavza, ki je bila namenjena nakupu spominkov in sveč. Pot smo nadaljevali do Bleda. Ob panoramski vožji okrog Blejskega jezera je za mikrofon poprijela direktorica Eva Lenko in nam zaupala marikatero zanimivost vezano na lokalno okolje. Vsi smo ji zaploskali in se strinjali, da je dodobra popestrila naše vzdušje, sicer bi vožnja okoli jezera ne bila tako zanimiva. Ko smo si ogledali blejsko jezero in bližnjo okolico, smo vožnjo nadaljevali proti Begunjam kjer smo se ustavili za kosilo in to celo v Gostilni pri Jožovcu. Seveda nas je v Avsenikovem gostišču pričakala dobra domača glasba in dobra domača hrana in za poobedek še prava Blejska kremšnita. Ob dobri hrani, glasbi in vzdušju je čas prehitro tekel. Pozno popoldne je bilo, ko smo se še zadnjič vzpeli na avtobus, ki nas je odpeljal domov.
Za prelep z vtisi napolnjem izlet se moramo še posebej zahvaliti direktorici Evi Lenko in ogranizatorki Brigiti Lovrenčič.

 

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


"SLOVO" POLETJU S SLADOLEDNIM PIKNIKOM


Cel teden pred četrtkom 29.8.2013 smo se spraševali ali bo mogoče izpeljati še zadnji sladoledni piknik, kakšno bo vreme, bo premrzlo...? In kot naročeno je v četrtek zjutraj sonce že zelo zgodaj pokazalo svojo moč. Iz ure v uro se je ozračje ogrevalo in postajalo prijaznejše. In porodil se je pravi dan za sladoledni piknik. Organizatorka piknika Brigita Lovrenčič je poskrbela, da sta hišnika primerno pripravila prizorišče, osebje je uredilo in pripeljalo stanovalce. Kakšno minuto čez deseto je bilo na ploščadi živahno in vse je bilo v pričakovanju sladoleda. Stanovalci so kramljali in uživali v prijetnih sončnih žarkih. Ko smo bili vsi zbrani, so kuharice pripeljale sladoled in piknik se je pričel. Medgeneracijsko društvo za samopomoč Oljka iz Polzele v okviru katerega prihajo voditelji v naš dom in vodijo skupine starih ljudi za samopomoč z ga. Marjano Šmajs na čelu, je poskrbelo za popestritev na pikniku. Gostili smo ansambel, ki je godel domače viže. S tem je druženje postalo še prijetnejše. Tudi takrat, ko so vsi imeli dovolj sladoleda, se je druženje nadaljevalo.
Bilo je lepo in prijetno dopoldne, sonce nas je pogrelo, sladoled osvežil, glasba razživela.

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka

 


 

NASTOP TAMBURAŠEV IZ ŠEMPETRA

Svoj prvi tamburaški nastop pred občinstvom je napovedala trojica nadobudnih glasbenikov. Pripravili so nam kratek program v katerem smo uživali. Stanovalci so ob pesmih zamrmrali in popevali. Veliko stanovalcev je nekoč igralo tamburice, zato so v mislih kaj hitro zajadrali v mladostne dni. Ob koncu nastopa je bilo slišati, da dvorana še nikoli ni bila tako polna.

Za opis nastopa bi lahko uporabili citat- misel: "Bilo je kratko, ampak sladko!"

 

 

  Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP LJUDSKIH PEVK LIPA
iz Šmartnega ob Dreti


Bilo je izredno vroče popoldne, ko so pri nas nastopale Ljudske pevke Lipa. Dvorana je bila natrpana do zadnjega kotička. Pevke so otvorile svoj nastop s pesmijo domačega kraja. Sledilo je veliko starih ljudskih pesmi in vmesna popestritev punce s igranjem na harmoniko. Stanovalci so se zelo vživeli v nastop in poleg prepevali. Za konec so zaigrale še na posebne inštrumente in razgrele že tako vroče ozračje v dvorani.
Ljudske pevke so pripravile pester in nepozaben nastop.

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


STANOVALCI DOMA UPOKOJENCEV POLZELA SO SE UČILI ŠPANŠČINE

Vsakdo je ob prebiranju naslova verjetno pomislil na suhoparno učenje španščine, kjer predavatelj predava, poslušalci poslušajo, se učijo in ponavljajo španske besede. Pa ni bilo tako. Kulturni center Vintar s sedežem v Ljubljani je dobil v uporabo prostore v prenovljenem Dvorcu Novi klošter. To je organizacija, ki izvaja kulturne in izobraževalne dejavnosti. V Polzeli si je koordinatorka Carmen Fernandez  zastavila v svojem programu poleg kulturne izmenjave tudi kulinarično izmenjavo znanj. V ta namen imajo v dvorcu urejeno profesionalno kuhinjo, kjer
lahko domišljiji pustijo prosto pot in ustvarjajo. Letos gostijo dekleta iz Španije. Koordinatorka  Carmen Fernandez se je povezala  s socialno delavko Jernejo Herlah in se dogovorila, da so prišla dekleta v naš dom kot prostovoljke. Z namenom da bi spoznale utrip življenja v našem domu, se družile  z našimi stanovalci in pomagale. Carmen pove, da s kulinarično platjo poskrbijo za telo, s prostovoljstvom pa za dušo. Ko smo stanovalcem povedali, da pridejo v goste Španci, so bili radovedni a hkrati zaskrbljeni kako bo potekala komunikacija z njimi. Je že res, da redno spremljajo španske telenovele, a to verjetno ne bo zadostovalo. Ob pripravi programa dela smo imeli tudi to v mislih in smo stanovalcem v ta namen predstavili Španijo in njene zanimivosti, obenem pa pripravili kratek tečaj z uporabnimi španskimi besedami. Prevladal je občutek, da so bili bolj malo dovzetni, a nas je Carmen pomirila, da so tudi na to mislili, in da bodo poleg prišle tudi Slovenke, ki bodo skrbele, da bo komunikacija gladko potekala. Napočil je dan snidenja. Razdelili smo se v skupine, kjer so potekale raznovrstne dejavnosti kot so kreativne delavnice, kegljanje, športne igre, družabne igre... Kaj kmalu so se stanovalci zapletli v pogovor z našimi gostjami in mimogrede so se naučili kakšno besedo ali dve španščine. Sproščeno druženje je obrodilo sadove. Cele štiri dni smo gostili nadvse prijetna dekleta in stanovalcem je bilo kar žal, ko so se poslovile.

      

 

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

ŽAR PIKNIK

Poletje je čas za sonce, morje in žar piknike. Žar piknik smo imeli planiran že nekaj časa. Sprva smo ga prestavili zaradi prevelike vročine. Tej vročini pa je sledila občutna ohladitev in deževje. Pa vendar. Kdor čaka, dočaka. In tako smo lahko v četrtek 4. julija v dopoldansem času izpeljali že tako težko pričakovani žar piknik. Hišnika sta lepo pripravila ploščad in namestila klopi in mize. Poskrbela sta tudi za glasbo. V kuhinji so kuharice pridno pripravljale potrebno hrano in priboljške za piknik. Ob 10. uri smo stanovalce pospremili, peljali na ploščad. Kljub temu,da je bil sončen dan, je bilo za senco poskrbljeno. Kaj kmalu se je ploščad napolnila. Vladalo je sproščeno in veselo vzdušje. Da se je lažje dočakalo dobrote iz žara, smo na mizo postavili sadje. Kaj kmalu je zadišalo po pečenih dobrotah in vsi so že nestrpno pogledovali proti hišnikoma, ki sta bila "glavna kuharja", zadolžena za žar. Ko je bila hrana pripravljena, smo z pridno ekipo hitro pogostili stanovalce. Vsi so bili zadovoljni in slišati je bilo, da bi lahko tak piknik kaj kmalu zopet ponovili.

 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

NASTOP MEŠANEGA PEVSKEGA ZBORA ŠEŠČE

Pred slabima 2 mesecema sta bila k nam sprejeta zakonca Jošt. Gospa Frančiška Jošt je še do prihoda v dom pela in bila aktivna pri mešanem pevskem zboru Šešče. Zato ni bilo presenečenje, ko je že po dnevu ali dveh kontaktirala delovno terapijo, da bi se dogovorila za nastop v našem domu. Nekaj stanovalcev prihaja iz bližnje okolice od koder je tudi pevski zbor, pa tudi sicer so stanovalci zelo veseli in hvaležni, če jim popestrimo sicer običajno mirno popoldne. In tako smo se dogovorili za nastop, ki ga je pevski zbor izvedel 3. julija popoldne. Pevski zbor je za popestritev programa s sabo pripeljal 2 mlada harmonikaša, ki sta še dvignila že tako veselo razpoloženje v dvorani. Kljub  kruti usodi, ki je preprečila, da bi ga. Jošt aktivno sodelovala pri nastopu, se je ob zadnjih dveh
pesmih, na povabilo elanov pevskega zbora pridružila pri petju. S pestrim programom je mešani pevski zbor Šešče polepšal poletni popoldan, za kar smo jim zelo hvaležni.

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

BISERNA MAŠA

V našem domu imamo to čast, da letošnje leto slavimo biseromašnika, našega duhovnega vodja in našega dolgoletnega stanovalca gospoda Janeza Bračuna, ki je naš božji pastir. Dano mu je bilo poslanstvo, predvsem pa duhovna karizma, da še svoje delo opravlja v našem domu, ki ob bolezni, trpljenju prinaša blagoslov našim stanovalcem. Pred šestdesetimi leti, 29. junija 1953, je bil njegov dan. Dan, ko je bil posvečen v duhovnika. Za nas in predvsem za njega, je ta dan zelo pomemben. Na ta dan je posvetil sv. mašo vsem nam, predvsem pa samemu sebi, za dolgoletno duhovno poslanstvo. Maša je bila v kristalni dvorani graščine v soboto 29.6.2013 ob 15.00 uri. Mašo je spremljal domski pevski zbor Šeneški glas, ki ga je na ta dan vodila Breda Kralj, ob glasbeni spremljavi Erika. Pri organizaciji so pomagali tudi člani malteškega reda, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Po maši je bila organizirana skromna pogostitev za vse prisotne, kar se za tak jubilej tudi spodobi.

 

Petra Kos, dipl. delovni terapevt


 

KREATIVNA DELAVNICA POLETJE- IZDELAVA JADRNIC

Čeprav koledarsko še ni poletje, so temperature že kar nekaj časa poletne. V sredo in petek (19.in 21. junija) smo se s stanovalci zbrali v jedilnici depandanse in graščine. Tokrat smo izdelovali jadrnice. Razdelili smo se v manjše skupine in si porazdelili delo. Ena skupina je rezala deščice, druga je deščice povezovala in pritrdila jambor, tretja je šivala jadra, naslednja skupina je poskrbela za dekoracijo in končni izgled. Ob izdelovanju smo se pogovarjali o morju in spominjali dopustov. Stanovalec, ki je služil v mornarici, je obujal spomine na te čase in nas kratkočasil z zanimivimi  zgodbami in anekdotami. Druženje na delavnici smo zaključili z zadovoljstvom ob pogledu na končne izdelke. 

  

  

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

NASTOP SEKSTETA LINDEK 

18. junija popoldan je skozi vrata jedilnice v novem delu vstopilo šest lepo in enotno urejenih moških, sekstet Lindek iz Frakolovega. Za nastop so pripravili pester izbor ljudskih in dalmatinskih pesmi ter nekaj  avtorskih skladb. Nekatere pesmi so bile zapete ob spremljavi harmonike. Razpoloženje v jedilnici se je hitro dvignilo in stanovalci so navdušeno pritegnili ob znanih napevih. Stanovalci niso mogli prehvaliti nastopa, saj jih je za nekaj lepih trenutkov popeljal v širni svet, v njihovo mladost in obudil lepe spomine. In človeku postane ob takih dogodkih toplo pri srcu, saj vidi, da je s tem dosegel želeno, zadovoljstvo naših stanovalcev... 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

NASTOP GODBE LIBOJE

Že tradicionalno nas vsako leto v mesecu juniju obišče godba iz Liboj. Ta nastop je nekaj posebnega. Nastop godba izvede na dvorišču graščine, kar da celotni stvari še poseben čar. Med nastopom je moč opaziti stanovalce, ki radovedno kukajo iz oken. Stanovalci iz depandanse ostanejo kar v prijetni senci v okolici depandanse, saj zvoki godbe sežejo daleč. Nastopajoči iz godbe Liboje so nam polepšali sobotno dopoldne 15. junija.

N     

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

XX.  REVIJA PEVSKIH ZBOROV STANOVALCEV V SOCIALNOVARSTVENIH ZAVODIH 

 

Letošnja pevska revija je bila v Domžalah v organizaciji Doma upokojencev Domžale. Pod taktirko zborovodkinje Petre Kos se je pevske revije udeležilo 12 naših stanovalcev.  Vseh nastopajočih zborov je bilo 18. Naš pevski zbor Šeneški glas je nastopil prvi. Gostitelji so prireditev lepo izpeljali in na koncu odločili, da so najlepše zapeli in s tem tudi zmagali stanovalci iz Koroškega dom starejših poslovna enota Slovenj Gradec. Istočasno je potekalo tekmovanje pevskih zborov zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih. V tej konkurenci so zmagali zaposleni iz Doma Dr. Jožeta Potrča Poljčane.

      

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

OTROCI- PROSTOVOLJCI IZ OSNOVNE ŠOLE POLZELA

1. september je znan po tem, da se otroci takrat vrnejo nazaj v šolske klopi. Oznanja začetek novega šolskega leta. Pri nas v domu to po dolgem poletju pomeni prihod otrok iz Osnovne šole Polzela. Le- ti prihajajo vsakih 14 dni in s tem popestrijo našim stanovalcev prosti čas. Otroci s seboj prinesejo veliko pozitivne energije, otroško razigranost...Skupaj s stanovalci kreativno ustvarjajo, igrajo družabne igre, pojejo, se pogavarjajo. Nikoli jim ni dolgčas. Letošnje druženje so zaključili 21. maja s sladolednim piknikom. Po prijetnem klepetu so ob slovesu otroci
obljubili, da se septembra spet vrnejo.

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevkta


 

JESENSKO CVETJE IZ ŠENTJURJA

Bila je sreda 15. maja ob 16.00 uri, ko je po hodniku avle zadonela viža harmonike. Tak zanimiv način prihoda so izbrali nastopajoči, pevci in pevke- Jesensko cvetje iz Šentjurja. Stanovalcem je bil zelo všeč njihov izbor pesmi, saj so jim bile pesmi, ki so jih prepevali ponesle v madost. Veselo so potiho prepevali poleg in lepo je bilo videti njihove nasmejane, s srečo prežete obraze. Nastop je ves prehitro minil, kot je značilno za vse prijetne stvari...

                   

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka OGLED FILMA: SREČEN ZA UMRET

Kino je že od nekdaj privabljajo zabave željne. Tehnologija, ki neprestano riše nove smernice, je ponudnike tovrstne zabave prisilila, da so pričeli nekoliko globlje razmišljati, kako lahko pritegnejo gledalce in jih prepričajo, da je ogled filma v njihovi dvorani resnično zabaven. Nekoč so bile predstave po več dni razprodane. Danes je enostavneje. Že s preprostim klikom, telefonskim klicem se lahko rezervira karte. Ali kot v našem primeru celotno kinodvorano. Za to smo imeli poseben razlog. Vrteti se je pričel "naš" film. Film, ki so ga snemali pri nas v domu in smo tako rekoč z ekipo dihali vsi ob ustvarjanju. Nestrpno smo pričakovali, da se bo vrtel na velikem platnu. Takoj, ko je bilo potrjeno, da se predvaja, so stanovalci vprašali, kdaj ga gremo gledat. Še najbolj nestrpni so bili tisti, ki so bili statisti. Ko se je izvedelo, da se 22.4.2013 gre v Celje na ogled filma, smo kaj hitro imeli zapolnjena  vsa mesta na avtobusu. Imenitno se jim je zdelo, da se je predstava vrtela le za nas. Nekaj nepredstavljivega v njihovi mladosti. Med filmom je bilo pogosto slišati, a si videla  Nado, Ano... Tako so se stanovalci med seboj prepoznavali v filmu. Bili so ponosni, da so bili del tega in da so ta film tudi dočakali.

 

 

Povezava do prispevka o snemanju filma pri nas:  http://www.dupolzela.si/zanimivosti/snemanje-slovenskega-filma

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


 

PRESAJANJE ROŽ

Z mesecem aprilom je prišel tudi čas primeren za presajanje sobnih rastlin. V našem domu ima vsak stanovalec vsaj po eno rožico, nekateri tudi več. To pomeni, da bomo za čas presajanja rož imeli veliko dela in tudi letos ni bilo drugače. Pozabili nismo na nobeno rož`co. Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo se odločili, da bomo letos presajali rože zunaj na terasi. To so stanovalci sprejeli z navdušenjem, saj so preživljanje na svežem zraku lahko
združili s koristnim delom. Razdelili smo se v več manjših skupinic in lepo sistematično presajali eno rožo za drugo. Stanovalke so ob tem obujale spomine, kako so to doma z veseljem počele in katere rože so si večinoma nasadile za okrasitev balkonov. Tudi tukaj v domu se jih je nekaj odločilo, da bodo svoje okenske police okrasili s cvetjem. Zato so prišli na delavnico pripravljeni s svojimi rožami in koriti. Potrebovali so še zemljo in kot bi mignil so bila korita lepo zasajena. Ker imamo dve matični stavbi, smo delavnico izpeljali na obeh lokacijah. V sredo, 24.4.2013 za novi del doma in v petek, 26.4.2013 za graščino.

          

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP LJUDSKIH PEVK PUŠELJC

Vsako leto aprila, lahko bi že rekli tradicionalno, k nam v goste pridejo ljudske pevke Pušeljc. Za nas v domu je to prav posebna priložnost oziroma veselje. Ena od pevk je "naša" Magda, medicinska sestra, ki je pri nas zaposlena. Stanovalci se ne morejo načuditi, kako drugačna je v vlogi pevke in kako lepo zna zapeti. To pa ni edini razlog, da je njihov nastop med našimi stanovalci tako zaželjen. Ljudske pevke Pušeljc prepevajo stare pesmi, ki jih naši
stanovalci dobro poznajo in z veseljem pritegnejo poleg. Vedno dobro razpoložene pevke poskrbijo za dobro voljo med našimi stanovalci in po njihovem nastopu z veseljem ugotavljamo, da smo preživeli prelep popoldan. In prav tak, z vtisi napolnjen, vesel nastop je bil tudi 25.4.2013, ko so nas obiskale in nam namenile svoj nastop. 

   

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PRIPRAVA SADNE KUPE

Na skupinah pri delu z dementnimi stanovalci smo ugotovili, da je minilo že kar nekaj časa, od kar smo pekli kekse. Ker je čas praznikov mimo in na vrata trka že poletje, vsaj s temperaturami, smo prišli do zaključka, da je primeren čas za sadno kupo. Voditeljice skupin smo pripeljale raznovrstno sadje, nože, skodelice in vse potrebno za pripravo sadne kupe. Najprej smo skupaj s stanovalci prepoznali sadje in jih povprašali kako so pa oni doma pripravljali sadno kupo, kakšno sadje so uporabili...
Po pogovorih je vsak stanovalec narezal sadje za svojo sadno kupo. Izbrali so svoje najljubše sadje, nekateri banane, drugi jagode, jabolka ali hruške. Ko so z rezanjem končali, smo na sadje dodali še smetano. In potem je bil na vrsti najslajši del, degustacija.

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


VELIKA NOČ in z njo povezani običaji...

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Z njim je povezano veliko velikonočne tradicije, ki se razlikuje od države do države. Priprave se pričnejo že zelo zgodaj in tako je bilo tudi v našem domu. 

13.3. in 15.3.2013 smo za naše stanovalce pripravili delavnico na kateri smo skupaj delali rože iz krep papirja, katere smo uporabili pri izdelavi butar. Poleg tega smo izdelovali dve vrsti zajčkov, ki so obvezna dekoracija ob veliko noči, mi smo z njimi okrasili okence police v jedilnicah. 

  

20.3. in 22.3.2013 je napočil čas priprave butar, ki so del simbolike ob veliki noči. Udeležba na delavnici je bila velika, saj so stanovalci na cvetno nedeljo želeli nesti k blagoslovu vsak svojo butaro.  

 

Teden dni kasneje 27.3. in 29.3.2013 pa smo skupaj pobarvali še pirhe. Barvali smo jih z kupljenimi barvami, z kavo, z vinom in nazadnje tudi s tehniko, ki je našim stanovalcem najbolj blizu. S kuhanje v čebulnih olupkih, pri čemer jajce ovijemo v najlon nogavico, za odtis pa uporabimo travo peteršilja, marjetic...

 

Velikonoč smo sklenili z velikonočno mašo, ki jo je vodil naš stanovalec-domski duhovnik g. Janez Bračun. Maša je bila v nedeljo 31.3.2013 ob 10.00 uri v kristalni dvorani graščine. Mašo je s petjem spremljal domski pevski zbor Šeneški glas.  

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV IZ LUČ 

Naši stanovalci prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji. V svojem domačem kraju so pustili svoj pečat in sovaščani se pogosto spomnijo nanje. Tako me je lepega dne poklicala gospa iz društva upokojencev Luče in me vprašala, če lahko pridejo nastopati v naš dom. Dobro poznajo našo stanovalko Apolonijo Gril, ki je tudi nam v domu zelo znana, saj piše prelepe pesmi, v katerih je mogoče najti veliko življenjskih modrosti. Tako se je pisal 7. marec ob 16.00 uri, ko se je našemu domu približal avtobus, iz katerega je izstopilo mnogo ljudi z različnimi inštrumenti. To so bili člani društva upokojencev iz Luč. Vse je kazalo na to, da se nam obeta pester in raznolik popoldan. In upokojenci iz Luč nas niso razočarali. Bilo je mnogo petja, igranja in veselja. To je bil nastop o katerem se je govorilo še mnogo dni. Obljubili smo si, da moramo dogodek ponoviti. 

 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PEKA KEKSOV- DELAVNICA


Komaj je minil čas pusta in pustnih dobrot, ko smo začeli razmišljati o tem, kako lepo bi bilo, da bi spet zadišalo po dobrota po hodnikih v našem Domu. Odločitev ni bila težka. Naši stanovalci so že doma radi pekli kekse iz modelov in to še vedno radi počnejo. Kuharice so nam pripravile testo, valjarje, modele, moko... Skratka vse potrebno, da smo lahko pričeli s pripravo na peko. Hitro so si stanovalci razdelili delo. Eni so testo valjali, drugi so izrezovali modele in tretji so jih dajali na pekače. Skupinsko delo se je obrestovalo in kot bi mignil je bilo že vonjati sveže pečene kekse. Čas do degustacije keksov smo si krajšali s petjem.  Ko smo kekse končno lahko poizkusili smo se vsi strinjali, da so zelo okusni. Pečene kekse smo raznesli po vsem domu, da so jih lahko bili deležni prav vsi. 

Peko keksov smo v sredo 20.2.2013 izvedli v jedilnici depandanse in v petek 22.2.2013 v jedilnici graščine.

 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


PUSTOVANJE

Pust je čas, ki se ga najbolj veselijo otroci, saj se na ta dan lahko našemijo v maškare. Običaj izhaja iz pradavnine, ko so naši predniki verovali, da bodo na ta način pregnali zimo in priklicali pomlad.Da pa pust ni le za otroke, smo bili priča pri nas v Domu, na pustni torek 12.2.2013. Ob 10.00 uri smo pričeli s pustovanjem. Redki stanovalci se niso želeli našemiti. Za dosego popolnega rajanja, kar brez glasbe ne gre, smo povabili Klobasekovega Pepija. Hitro je zadonela domača glasba, padel je kak vic in vsi smo bili dobre volje. Naše kuharice so poskrbele za krofe, miške in čaj, kot se za pusta spodobi. Dobro voljo je bilo čutiti še ves dan!

  

  

 Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA POLZELA

6. februarja se nam je v goste napovedal moški pevski zbor z dolgoletnimi izkušnjami. Vsi smo nastop z velikim veseljem pričakovali, saj gre nenazadnje za "domačine", kot so omenili stanovalci. Nastop je bil v spodnji jedilnici novega dela in po pričakovanju so stanovalci napolnili jedilnico do zadnjega kotička. Čas nastopa je hitro minil, kot je značilno za vse lepe stvari. Po koncu nastopa so stanovalci pokramljali z nastopajočimi, saj so jih dobro poznali. 

 

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka 


OBISK OTROK IZ VRTCA POLZELA

Skupina otrok iz vrtca Polzele na čelu z vzgojiteljicami, se je odločila, da bo naše stanovalce obiskala med kosilom. Otroci so pogumno zaplesali in zapeli. Prav prisrčno je bilo videti majhne razposajence z iskricami v očeh.  Zakonec so stanovalce obdarili z lastno narejenimi voščilnicami. Ob zaključku smo se vsi strinjali, da nas morajo otroci čimprej spet obiskati.

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka


NASTOP VOKALNE SKUPINE LASTOVKA

Takoj po novem letu so nas obiskali in s tem razveselili moški pevski zbor kvintet Lastovka. Koncert je potekal v jedilnici doma. Udeležili smo se ga vsi zabave, veselja in smeha željni.  Da je bila prireditev res enkratna in se je vtisnila vsem nam globoko v srce, opazimo tudi V izjavah naših stanovalcev. In tako je minilo še eno bolj pestro popoldne v našem Domu.

Za omenjeni koncert (kot že mnoga leta) je zaslužen Župnijski Karitas Polzela  in Rdeči križ Polzela, ki je poskrbel tudi za pogostitev naših stanovalcev.

Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka 


 ČAROBNI DECEMBER

Priprave na veseli december, čas veselja in druženja so se v našem domu pričele že v oktobru. Naše stanovalke so pridno pričele kvačkati zvezdice in snežinke, ki krasijo našo, tokrat malo drugače okrašeno jelko v avli doma. Sedaj, ko je jelka okrašena,  ob pogledu nanjo nihče ne ostane ravnodušen. Ob njej smo postavili  jaslice, narejene iz slanega testa. Skupaj s stanovalci smo jih ustvarjali na kreativnih delavnicah.

 Letos pa smo naredili prav posebne, velike adventne venčke, ki krasijo okolico našega doma.

Šestega decembra je v spremstvu  parklja in angelov obiskal naše stanovalce sveti Miklavž, ki je naše stanovalce tudi obdaril. Za to res lepo gesto je že vrsto let zaslužen Karitas Polzela.

Pred Božičem sta v kristalni dvorani nastopila mlada glasbenika, ki sta naše stanovalce popeljala skozi retrospektivo zimzelenih slovenskih popevk. Za piko na i nas je obiskal še drugi dobri mož, Božiček.

 

Stanovalci so se udeležili tudi Božične maše, ki jo je vodil naš domski župnik gospod Bračun s spremljavo domskega pevskega zbora »Šeneški glas«.

Za stanovalce smo konec leta pripravili silvestrovanje s tradicionalno novoletno tombolo. In dan zaokrožili z obiskom kolednikov, v organizaciji župnišča Polzela, ki so nam s  petjem prinesli blagoslov, zdravje in lepe želje ob novem letu.


Nevenka Šalamon, dipl. delovna terapevtka