Aktualno v domu

 NASTOP UČENCEV II. OSNOVNE ŠOLE ŽALEC

 

V petek 11.1. so nam dopoldan polepšali otroci iz II. osnovne šole Žalec, ki so nam skupaj z učiteljicami zaigrali igro z naslovom Letni časi. Tako so nas že na začetku leta popeljali skoz vse letne čase, nam zapeli in zaplesali. Zelo smo bili veseli njihovega obiska in dogovorili smo se, da nas, ko bodo imeli pripravljeni novo igro, zopet obiščejo. 

  


ZAKLJUČNA TOMBOLA

 

Tombola je naša redna aktivnost na gospodinjski skupnosti, v depandansi in graščini. Tedensko se družimo, žrebamo številke in vsi stanovalci pričakujejo dobitek, ki na koncu razveseli le enega. Na novoletni tomboli pa so naša pravila malenkost drugačna. Letos smo za stanovalce pripravili kar sedem dobitkov in tako razveselili več stanovalcev kot po navadi. Po kar napetem žrebu, smo na koncu dobili srečneže, ki so se razveselili daril. Prvo nagrado je dobila gospa Stanislava Popelar, drugo gospa Stanislava Breznikar, tretjo gospod Salih Hasičić, četrto gospod Janez Banko, peto gospa Marija Ribič, šesto gospod Jože Vrtnik in zadnjo gospa Jožefa Irman. Vsem dobitnikom čestitamo!


 


RDEČI KRIŽ IN KARITAS POLZELA

 

Kmalu po novem letu so nas obiskali in popestrili vsakdan vaški muzikanti iz Andraža. Koncert je bil v jedilnici doma. Nastopajoči so s svojo dobro voljo in pozitivno energijo okužili vse prisotne.  S svojim nastopom so tako rekoč dvignili na “noge” celotno dvorano. Za omenjeni koncert, kot že mnoga leta poprej, je zaslužen Župnijski Karitas Polzela in Rdeči križ Polzela, ki je poskrbel tudi za pogostitev vseh prisotnih. BOŽIČNA SVETA MAŠA

Božič velja za družinski praznik, ko se vsi skupaj se družimo in veselimo, pa tudi obiščemo sveto mašo. Zagotovo je obisk svete maše še posebej pomemben za starejše, ki so se v mladosti skupaj s starši, starimi starši, sosedi in prijatelji udeleževali polnočnic oziroma božične maše in jim ta praznik obudi spomine na otroška in mladostniška leta. Glede na to, da naši stanovalci ne živijo več doma in tako vsaj večina nima možnosti, da bi Božič preživela v krogu svoje družine, je toliko bolj pomembno, da jim zaposleni v domu, omogočimo kar se da lepo praznovanje. Zato smo tudi letos organizirali Božično mašo, ki jo je vodil polzelski župnik, gospod Kovačec, somaševal pa je naš domski duhovnik, gospod Bračun. Seveda je pri maši sodeloval tudi naš domski pevski zbor. Stanovalci so se od maše vračali zadovoljni, pomirjeni in srečni.SKUPNA BOŽIČNA VEČERJA

Božična večerja je zagotovo poseben dogodek, ko se družina skupaj zbere pri praznično obloženi mizi in se veseli prihajajočega praznika. Pri nas smo, zaradi narave dela, večerjo organizirali že nekaj dni prej, na njej pa smo se skupaj s stanovalci družili v spodnji jedilnici. S svojim govorom so nas vse pozdravili ga. direktor Eva Lenko, predsednik sveta zavoda g. Marjan Močnik in delovna terapevtka Nevenka Šalamon. Zaželeli so nam prijeten večer in izkazali veselje, da smo se v tako lepem številu odzvali na povabilo. Da pa je bilo vse skupaj še bolj slavnostno in zabavno, smo poskrbeli tudi za živo glasbo. Zabavali sta nas sestrici Ema in Tjaša Lesjak.   PEKA KEKSOV

 

Ker smo v prazničnem mesecu, brez peke piškotov nikakor ne bi šlo. Tokrat smo se zbrali v jedilnici gospodinjske skupnosti 2 in skupaj s stanovalci poskrbeli, da so se marsikomu od mimoidočih pocedile sline. Naše pridne kuharice so nam pripravile testo, mi pa smo skupaj ustvarjali kekse. Najprej smo pripravili delovno površino in razvaljali testo, nato smo z modelčki oblikovali kekse in jih na koncu še spekli. S stanovalci smo se pogovarjali o prazničnih običajih in kaj vse pripravimo za božično večerjo. Na koncu smo seveda morali tudi poizkusiti kaj smo pripravili in vsi so se strinjali, da so bili keksi zelo okusni.

 


NASTOP VIOLINISTKE NEŽE ZAGORIČNIK

 

Violinistka Neža Zagoričnik iz Šempetra je stanovalcem gospodinjske skupnosti popestrila četrtkovo dopoldne, saj jih je obiskala skupaj s svojo zvesto prijateljico – violino. Zaigrala je veliko vsem dobro poznanih skladb, skupaj s stanovalci je tudi zapela. Da pa je vse skupaj še dodatno polepšala je tudi stanovalcem dovolila, da so si prijeli v roko violino in poskusili iz nje zvabiti kakšen zvok. Obiskovalci so bili navdušeni in so jo povabili, da nas še kdaj obišče.  

 NASTOP ŽENSKEGA PEVSKEGA ZBORA DRUŠTVA UPOKOJENCEV IN INVALIDOV VELENJE

 

Sredino dopoldne so nam z nastopom popestrile pevke ženskega pevskega zbora društva upokojencev in medobčinskega društva invalidov Velenje. Zborovodkinja in dvajset pevk so nam postregle z ubranim petjem in prelepim izborom pesmi v katerih smo vsi uživali. Program so popestrile z govornimi vložki, na koncu pa so k petju povabile še stanovalce in skupaj z njimi zapele stare ljudske pesmi.


 


NASTOP ŠENEŠKEGA GLASA IN STARIH PRIJATELJEV

 

Domski pevski zbor Šeneški glas pod vodstvom Brede Kralj in ob spremljavi Mojce Florijančič, ter pevci Stari prijatelji so vsem stanovalcem in zaposlenim že zelo dobri znanci, saj so pri nas že večkrat nastopali in nas s svojim petjem vedno znova navdušili. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, saj so nam polepšali že tako lepo decembrsko dogajanje.


OBISK MIKLAVŽA S SPREMSTVOM

 

Praznovanje veselega decembra so v Domu upokojencev Polzela že tradicionalno pričeli z obiskom Sv. Miklavža in njegovega spremstva. Njihov prihod pričara pravo praznično vzdušje in stanovalce popelje nazaj v čase, ko so bili še sami otroci in so nestrpno pričakovali, kaj jih bo zjutraj pričakalo na mizi. Takrat je bilo to običajno suho sadje, orehi, piškoti in šiba za poredne otroke. Naše stanovalce pa je letos obdaril z nogavicami, čajem in sladkimi dobrotami, ki jim bodo še polepšali prihajajoče praznike. Za darila je tudi letos poskrbel Karitas Polzela, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Zahvala pa tudi g. Franciju Uratniku, ki že vrsto let obiskuje naše stanovalce, ter seveda njegovemu spremstvu.  NASTOP DRUŠTVA UPOKOJENCEV IN INVALIDOV MOZIRJE

 

Pevci društva invalidov in upokojencev Mozirje so nas že večkrat obiskali in vedno smo se razveselili njihovega nastopa, tudi tokrat ni bilo nič drugače. Pevci so nam lepo zapeli, za dodatno popestritev pa je poskrbel še harmonikar. Za nekaj vmesnih  govornih vložkov pa je poskrbel kar njihov zborovodja in dirigent. 


 


 KO SPREGOVORI SRCE, ZMORE GLAVA, ZMOREJO ROKE

 

Medobčinska splošna knjižnica Žalec vsako leto organizira prireditev z naslovom: »Ko spregovori srce, zmore glava, zmorejo roke«. Srečanja se že več let udeležujejo stanovalci Doma upokojencev Polzela, Doma Nine Pokorn Grmovje in Našega doma Vransko, letos pa so se jim pridružili še stanovalci Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje – enota Prebold in varovanci Varstveno delovnega centra Muc iz Braslovč. Dogodek so s svojim prihodom počastili tudi župan občine Vransko Franc Sušnik, župan občine Žalec Janko Kos, ter častni občan občine Žalec Janez Meglič. Srečanje so začeli s pesmijo, kot to počnejo na bralnih uricah, v nadaljevanju pa so za smeh in zabavo poskrbele vzgojiteljice vrtcev občine Žalec s predstavo Lili v cirkusu. Z recitacijo, pesmijo, igranjem in plesom so se predstavili tudi stanovalci. Prireditev je povezovala direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, Jolanda Železnik, ki se je na koncu v imenu vseh zbranih zahvalila Ireni Štusej, Anki Krčmar, Valeriji Jerman, Darji Baloh in Lauri Jelen za njihov trud in dobro voljo, ki jo prinašajo v zavode in s svojim branjem razveseljujejo stanovalce. Srečanje so zaključili s sladkanjem z rogljički in sokom. 

  

 


 

PROJEKT ROŽNATE PLETENINE


V Domu upokojencev Polzela se zavedamo pomena zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni, zato smo se z veseljem odzvali na povabilo Slovenskega združenja za boj proti raku dojk – Europa Donna in podprli projekt »Rožnate pletenine«. Projekt je zgolj ena izmed aktivnosti, ki jih pripravljajo v sklopu rožnatega oktobra – svetovnega meseca osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. S pleteninami želijo z ustvarjalnostjo povezovati številne članice Europe Donne, različne organizacije ter ustvarjalne posameznice in posameznike, da skupaj povežejo »rožnate niti za zdravje«. Zaposleni in stanovalci Doma upokojencev Polzela smo tako skupaj s člani Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela v četrtek, 5.10.2017 v rožnate odtenke ovili drevo pred občinsko stavbo na Polzeli. Drevo bo ostalo ovito do konca meseca oktobra in bo mimoidoče opominjalo na pomen osveščanja o raku dojk.

    

 

 


DAN ODPRTIH VRAT V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

1. oktobra obeležujemo dan starejših in v sklopu praznovanja so v Domu upokojencev Polzela v četrtek 28. 9. 2017 pripravili že tradicionalen dan odprtih vrat. Namenjen je predvsem  tistim, ki želijo pobližje spoznati življenje in delo v njihovem Domu. Obiskovalce, stanovalce in zaposlene je najprej pozdravila direktorica mag. Eva Lenko, ki je poudarila, da je dobro počutje stanovalcev glavna naloga vseh zaposlenih. V kulturnem programu, ki ga je vodila Špela Jerman je najprej nastopil pevski zbor Šeneški glas, ki ga vodi Breda Kralj, za glasbeno spremljavo pa skrbi Mojca Florjančič. V nadaljevanju sta nastopili sestri Tjaša in Ema Lesjak iz Črnove pri Velenju, ki sta nas s svojim nastopom navdušili. Obe obiskujeta glasbeno šolo Goličnik, kjer Tjaša pri g. Robertu Goličniku igra harmoniko, Ema pa se pri ga. Romani Cafuta uči petja. Tjaša je letos na tekmovanju v Ljubečni postala tudi državna prvakinja v igranju harmonike. Ker v Domu poudarjajo pomen medgeneracijskega sodelovanja, so svoje moči združili pevci Šeneškega glasa, Ema in Tjaša, ter skupaj zapeli Slakovo pesem Čebelar. Druženje se je zaključilo s klepetom ob čajanki. 

 

 

 


SLADOLEDNI PIKNIK

Na vroč julijski torek smo organizirali že tradicionalni sladoledni piknik za naše stanovalke in stanovalce. Zbrali smo se na parkirišču pred Domom in uživali v naši domači osvežilni sladici. Seveda smo vsem tistim stanovalcem, ki se iz različnih razlogov piknika niso zmogli udeležiti, sladoled postregli v sobi. Glede na to, da nas vreme razvaja z res visokimi poletnimi temperaturami, nam je takšna osvežitev res prijala. 


   

  

 

 


 

PROJEKT DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE: POLETNO VARSTVO OTROK ZAPOSLENIH 

Dom upokojencev Polzela je v letu 2015 pridobil osnovni certfikat družini prijaznega podjetja. V domu smo ponosmi, da smo v družbi številnih podjetij, ki se zavedajo pomena skrbnega ravnanja z zaposlenimi. S tem prispevamo k lažjemu usklajevanju družinskega in poklicnega življenja. S pridobitvijo certifikata smo pričeli z izvajanjem nekaterih ukrepov. Tako smo letos v prvem julijskem tednu prvič organizirali poletno varstvo otrok zaposlenih. V varstvo smo sprejeli 9 otrok, 4 deklice in 5 fantov. Prvi dan so pod vodstvom mentorice Brigite spoznavali Dom, sodelovali pri tomboli, po kosilu pa so ustvarjali vetrnice in plakat o morju. V torek so se skupaj s Špelo in Nevenko povzpeli na bližnji hrib – Vimperk. Po utrujajoči turi je bil ogled risank kot naročena sprostitev in počitek. Sredino dopoldne so skupaj z Gregom in Katjo preživeli na kmetiji Cizej, kjer so spoznavali domače  živali. Od vsega videnega pa so bili otroci najbolj navdušeni nad mladimi muckami. V četrtek so se igrali družabne igre na prostem, po kosilu pa so se sladkali s piškoti in mafini, ki so jih sami spekli, seveda s Petrino pomočjo. Zadnji dan pa so se v  kegljanju pomerili s stanovalci. Taja, Lana, Anej, Nejc, Ela, Tajda, Urban, Filip in Sandro so prinesli v dom dobrodošlo svežino in popestritev stanovalcem ter poskrbeli, da je bilo v Domu živahno in razigrano. Tudi v avgustu načrtujemo podobno enotedensko varstvo za otroke naših delavcev. Verjamemo, da se bo po tokratni zelo pozitivni izkušnji tako varstvo »prijelo« in ga bomo tudi v prihodnje še organizirali.

 


ŠPORTNO DRUŽABNE IGRE STANOVALCEV DOMOV CELJSKE REGIJE 

Kot že vsa leta do sedaj, smo se tudi v letošnjem mesecu juniju s stanovalci našega doma odpravili na tradicionalne športno družabne igre domov Celjske regije. Letos je srečanje potekalo v Domu upokojencev v Preboldu, to je enota, ki spada pod Dom upokojencev Franca Salamona Trbovlje. Stanovalci, ki so zagnano zastopali naš dom so; ga. Puncer Marijana, ga. Ocvirk Ana, ga. Irman Jožica, ga. Šekoranja Štefanija, g. Štorek Rudolf ter g. Skok Ivan. Ekipe so se pomerile v štirih različnih igrah, od ciljanja na tarčo, štafete, metanja podkvic ter miselna igra, pri kateri so prepoznavali slovenske znamenitosti. Zabavnega druženja smo se udeležili z obilico dobre volje in malo manj športne sreče in spretnosti, a nam je bilo važno, da smo sodelovali. S sestro Janjo sva se trudili, da so igre potekale v čimbolj prijetnem in sproščenem vzdušju, za to pa so poskrbeli tudi učenci Osnovne šole Prebold ter prostovoljci in zaposleni v enoti Prebold. Po končanem tekmovanju je sledila pogostitev  ter podelitev priznanj. Veliko je bilo smeha in veselja, druženje pa se je odvijalo ob živi glasbi…bilo je lepo in zabavno. Čestitke našim… Pokal so odnesli udeleženci iz Lambrechtovga doma iz Slovenskih Konjic, mi pa smo prinesli domov še več dobre volje in prijetnih spominov!

 

 


SODELOVANJE Z LOKALNO SKUPNOSTJO

Ko se pričenja narava prebujati, je čas za praznike. In prazniki so povezani s številnimi navadami in običaji. Mednje sodi tudi vsakoletno izdelovanje rož iz krep papirja. Z njimi lahko izdelamo lepe butare. Vsako leto se moramo kar potruditi, saj potrebujemo več kot 250 rožic. Vedno pa smo veseli, ko nam kdo prikaže kakšen nov način izdelave. V Domu upokojencev Polzela se že vrsto let srečuje skupina Iskrica, ki jo sestavljajo domačinke iz Polzele. Skupina vsak teden ustvarja prekrasne izdelke. Uporabljajo različne tehnike, od kvačkanja, pletenja, lepljenja, izdelovanja voščilnic… Njihova domišljija je brezmejna. Dve članici iz skupine sta se ponudili, da bi skupaj z našimi stanovalci izdelovali rože iz krep papirja. Predlog smo z velikim veseljem sprejeli in se takoj tudi lotili dela. V sredo, 15. marca smo v jedilnici na gospodinjski skupnosti organizirali kreativno delavnico. Vzdušje je bilo prijetno in ustvarjalno. Beti Mlakar in Jožica Jegrišnik sta nam pokazali nekaj novih načinov izdelave rož. Rahlo skeptični, da zmoremo, smo se lotili dela, a čez nekaj časa nam je šlo že kar dobro od rok. Beti in Jožica sta uspeli motivirati vse prisotne stanovalce, da so sodelovali, kar je bilo še posebej razveseljivo. Delavnice je bilo še prehitro konec in ugotovili smo, da smo bili tudi zelo pridni, saj smo naredili veliko rožic. Ob zaključku smo sklenili, da bomo naše sodelovanje gotovo še kdaj ponovili.   

 

 


 

NASTOP MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA KD PETROVČE

Že dolgo v našem domu ni nastopal moški pevski zbor. In idealna priložnost je bila, da to realiziramo na dan žena, praznik vseh žensk. V goste je prišel moški pevski zbor KD Petrovče, ki ga vodi ga. Vesna Turičnik Popovski. Moški so peli ljudske pesmi in zelo lepo jih je bilo poslušati. S svojim petjem so pobožali naša srca in ni bilo poslušalca, ki na koncu ne bi odšel iz koncerta nasmejan do ušes. Mnenje vseh je bilo, da bi jih radi še kdaj slišali. 

 

 


PUSTNO RAJANJE Z VAŠKIMI GODCI ANDRAŽ

Tudi pri nas smo kot vsa leta doslej pripravili veselo pustno rajanje. V torek 28.2.2017 smo si nadeli pustne kostume in se prelevili v klovne, hudičke, zapornike, dojenčke, Piko nogavičko, trobentice, miške ... Na pustovanju so se nam pridružili tudi otroci iz vrtca Polzela, ki so se sprehodili med nami, zapeli nekaj pesmi in nam zaplesali. S pogledom na male pustne šeme se nam je na usta prikradel nasmeh in veselje. Seveda ni pustovanja brez krofov ali mišk. Zato so se naše kuharice potrudile in spekle okusne miške in skuhale topel vinski čaj. Za popestritev pustovanja so že drugo leto poskrbeli vaški godbi iz Andraža in  marsikoga so zasrbele pete. Vzdušje je bilo res razigrano. Ko je bilo pustovanja konec, smo se vsi strinjali, da bil tudi letošnji pust širokih ust. Imeli smo se krasno. 

 

 


SE ŽIVLJENJE S SPREJEMOM V DOM RES KONČA?

Gre za stereotipno prepričanje, ki je nekoč veljajo za dejstvo. A z informiranjem in spremljanjem situacije, kar moderna tehnologija omogoča, to mnenje z leti upada. In decembrsko pestro dogajanje v Domu upokojencev Polzela, priča o tem. 

Poleg redni tedenskih prihodov prostovoljk v skupine starih ljudi za samopomoč, tedenskih obiskov otrok prostovoljcev iz Osnovne šole Polzela, mesečnega praznovanja rojstnih dni katerega organizirajo prav tako otroci z mentorji iz Osnovne šole Polzela, in mesečne skupine Zeliščarjev in Bralnega kluba, smo za stanovalce organizirali tudi naslednje aktivnosti…

V začetku meseca nas je obiskal prvi dobri mož, Sv. Miklavž s spremstvom, ki je naše stanovalce tudi obdaril. Za kar bi se na tam mestu zahvalila Karitasu Polzela in g. Franciju Uratniku, ki že leta skrbijo za to nadvse lepo gesto.

V decembru so našim stanovalcem s nastopom popestrili vsakdan mešani pevski zbor Društva invalidov in upokojencev Mozirje, Ljudske pevke Maltežanke iz Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela in ženski pevski zbor KUD Griže. S svojim obiskom so nam polepšali decembrski dopoldan tudi otroci iz Osnovne šole Polzela, ki so skupaj z učiteljicami pripravili prisrčen nastop. Zaželeli so nam lepe praznike in stanovalce obdarili z voščilnicami, ki so jih sami izdelali in česar so bili stanovalci neizmerno veseli. Izvedli smo tudi tradicionalno zaključno tombolo.

Stanovalci so se lahko na Božični dan udeležili Božične maše. Maševal je Polzelski župnik g. Jože Kovačec, somaševal pa je domski župnik g. Janez Bračun. Mašo je spremljal domski pevski zbor stanovalcev Šeneški glas  in novoustanovljeni domski pevski zbor zaposlenih Šeneški spev, pod taktirko Brede Kralj in organistke Mojce Florjančič. Nastopu se je pridružila tudi Julija Potočnik, ki je igrala na flavto, ter dekliška vokalna skupina Kvarte. Ob tej priložnosti se vsem za pomoč pri izvedbi Božične maše iskreno zahvaljujemo!

Leto smo zaokrožili, kot se spodobi s silvestrovanjem. Za konec leta smo stanovalcem pripravili svečano novoletno večerjo. Program so popestrili harmonikar Žiga Hriberšek in pevka Katarina Hriberšek iz Gavc ter prihod še zadnjega dobrega decembrskega moža, Dedka Mraza.  

Vsem sodelujočim v decembrskem dogajanju, prostovoljcem in prostovoljkam se vodstvo doma iskreno zahvaljuje. Ob tej priliki vsem bralcem želimo Srečno in zdravo novo leto!

 


PRAZNOVANJE 90. LETNICE GOSPODA ŽUPNIKA JANEZA BRAČUNA

Gospod župnik Janez Bračun je stanovalec v Domu upokojencev Polzela že od leta 1994. Kljub preselitvi v Dom, je ostal predan svojemu življenjskemu poslanstvu. Poleg rednih svetih maš je vodil tudi duhovno molitveno skupino. Stanovalcem v Domu je v preteklosti dal ogromno duhovnosti in še vedno je aktiven.

Zanj so v Domu v soboto 10. decembra priredili v kristalni dvorani graščine praznovanje 90. letnice. Maševal je gospod Janez Bračun, somaševali so domači župnik gospod Jože Kovačec, dekan gospod Mirko Škoflek in župnik gospod Branko Zemljak. Poleg omenjenih pa so se pri praznovanju pridružili še pevski zbor Šeneški glas in Šeneški spev pod vodstvom Brede Kralj, organistke Mojce Florjančič in flavtistke Julijane Potočnik. Praznovanja so se prav tako udeležili gospod Cirej s svojo soprogo in hčerko, ki je program še dodatno popestrila z igranjem violine. Na praznovanju so ga počastili  z obiskom tudi prijatelji iz Rečice ob Savinji, kjer je gospod Bračun dolga leta opravljal župnijska dela. Po maši mu je Dom upokojencev Polzela pripravil tudi pogostitev .

 


 LJUDSKE PEVKE PUŠELJC

Za nas so nastopale ljudske pevke, ki so znane pod imenom Pušeljc, katere članica je tudi sestra Magda. Naši stanovalci so jo hitro prepoznali v ljudski obleki. Zapele so nam vesele pesmi iz mladosti naših stanovalcev in tudi njih navdušile, da so zapeli z njimi. Imele so tudi spremljavo različnih domiselnih glasbil, ki so nas dodobra nasmejale. Nastopa se je udeležilo nadpovprečno število stanovalcev, ki so bili vsi zadovoljni, nasmejani in hvaležni za ta dogodek.


 


NASTOP DRAMSKE SKUPINE DRUŠTVA INVALIDOV MARIBOR »KMEČKO LETOVIŠČE«

Deževno junijsko dopoldne so nam prišli polepšat igralci iz Društva invalidov Maribor, poznani pod imenom Kmečko letovišče. Zaigrali so nam nekaj hudomušnih, kar nas je spravilo v dobro voljo, saj smo se lahko od srca nasmejali. Bili so odlični igralci, tako da smo se lahko vživeli v igro.

      

 


NASTOP PEVCEV IZ DRUŠTVA UPOKOJENCEV PETROVČE

Popoldan so nam popestrili pevci iz Društva upokojencev Petrovče, ki so nam zapeli nekaj domačih, nam vsem poznanih pesmi. Petje so spremljali tudi z igranjem harmonike in marsikomu izmed nas prebudili spomine na stare čase in nam ogreli srce.

Dena Rozman, pripravnica za socialno deloŠPORTNO DRUŽABNE IGRE STANOVALCEV DOMOV CELJSKIH REGIJ V LETU 2016

Naši pogumni stanovalci so se udeležili športnih iger v Topolšici, kjer so se z ostalimi stanovalci iz drugih domov v Celjski regiji pomerili v ruskem kegljanju, miselnih igrah, metanju obročev na stožce in podajanju vrečk iz blaga. Imeli smo odlično priložnost druženja in zabavanja po končanem tekmovanju. 

     

 60. OBLETNICA DOMA UPOKOJENCEV POLZELA

S posebnim slavjem smo proslavili našo 60. obletnico, na kateri smo imeli čast spoznati tudi našega predsednika države Boruta Pahorja, ki nas je tudi prijazno nagovoril in se nam približal. Pridružil pa se je seveda tudi naš polzelski župan Jože Kužnik. Otroci iz osnovne šole Polzela so nam zaplesali in zapeli, nato je sledil govor naše direktorice Eve Lenko. Ni manjkalo niti petje našega pevskega zbora Šeneški glas, katere je predsednik Pahor pohvalil, da se opazi njihova povezanost in usklajenost in naredil z njimi tudi spodnjo fotografijo. Po končanem slovesnem delu nam je do poznega večera pel ansambel Saša Avsenik. Zaplesali smo zaposleni, stanovalci, njihovi svojci in tudi ostali gostje. Ob dobri hrani smo se skupaj poveselili in zabavali. 

 


 

Kako je praznovanje obletnice opisala stanovalka: 

VESELI DAN V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

Na zelenem gričku rožice cvetijo, sonce jih ogreva. Na tem gričku stoji stara graščina Šenek in novi čudoviti Dom upokojencev Polzela. Pred njim je lep razgled na polje in travnike. V ozadju se z vetrom veselo priklanjajo visoke smreke in velik temen gozd, na strani je ganljiv park, z lepo oblikovanimi grmi pušpanja in cipres. Po stezah se sprehajajo stanovalci. Dvorišče in okolica je posajena. Tam rastejo mogočne stare lipe, ki so simbol Slovenije. Gozd in lipe nam dajejo svež in dišeč zrak.

Tu prebiva preko 220 članov stanovalcev, ki so si ta kraj osvojili za svoj drugi rojstni dan. Življenje njihovo je tu umirjeno. Za njih skrbijo zato usposobljene osebe. Novi del so že povečali, da so prostori bolj udobni.

Dne, 25.5.2016 smo praznovali visoki jubilej, polnih 60 let tega Doma upokojencev Polzela. Bilo je veliko obiskovalcev. Najbolj pomemben je bil obisk predsednika države Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, s svojim spremstvom. V pozdrav nas je počastil s kratkim govorom in nam zaželel še mnogo let.  Pridružil se mu je tudi župan občine Polzela, gospod Jože Kužnik, s svojim govorom in direktorica Doma upokojencev Polzela, gospa Eva Lenko nam je s svojim govorom povedala nekaj spodbudnih besed. Veliko veselje je bilo tudi med stanovalci, saj smo se lahko prvič rokovali s tako veliko osebo, mogoče tudi zadnjič. Z veseljem smo poslušali poskočne viže Avsenikov. Tudi domski pevci Šeneški glas, pod vodstvom gospe Brede in gospe Mojce so s pesmijo: »Prišla bo pomlad, učakal bi jo rad«, izrazili svojo željo. Tudi njihove nove bluze so bile tej pesmi primerne, lepo zelene kot pomlad, čeprav so bili v njih oblečeni že bolj jesenski cvetovi.

Otroci iz osnovne šole Polzela so nam pokazali svoj ples. Prinesli so tri šopke na travniku nabranih rožic. Prvi šopek za gospoda predsednika, druga za gospoda župana in tretji za gospo direktor. Mi smo jih počastili z velikim aplavzom.  Tudi trije stanovalci so prebrali svoj delež.

Za razvedrilo in boljše počutje so nam pripravili presenečenje. Čakal nas je kočijaž s svojo kočijo in par lepih konj. Vozil je po želji. Pripravljeno je bilo tudi Rusko kegljišče pod nadzorom fizioterapevta gospoda Davida Buta. Vsak je lahko preizkusil svoje znanje.

Za konec so nam pa prijazne sestre in drugi domski delavci, ki jih je prekrivala rdeča barva, postregli s hladnim pivom in dobro malico. Hvala vam.  Veselje in muzika je odmevala še pozno v noč.

Marjana PUNCER, stanovalka

     


FOTO UTRINKI: VELIKA NOČ IN Z NJO POVEZANI OBIČAJI

       

                     (izdelovanje butar)                                            (barvanje pirhov)            

      

    (velikonočna maša) 


 

OTVORITEV ŠE-NEK KAFE

Dne 17.9.2015 so pripeljali kontejner in ga postavili blizu lipe, pa še bližje pasje utice. Pa smo ugibali kakšnemu namenu bo služil. Verjetno se bo vanj vselil kakšen čuvaj. Kontejner so postavili in odšli.

Po novem letu pa so prišli delavci, pripeljali so stroje in začeli delati s polno paro. Kontejner je začel postajati čedalje večji in čedalje lepšega videza. Pa je prišel čas otvoritve.

Dne 11.3.2016 je bila otvoritev. Šli smo si ogledati, pa smo že od daleč videli, da piše na njem »Kafe Bar«. To bo za nas varovance, ker kavo radi pijemo. V njem so bolj mali prostori, pa so lepi in prijazni. V njem so tudi mize in stoli in klopi, da smo lahko sedeli. Postregli so nam s hladnim pivom, z dišečim, na žaru pečenim odojkom z oblogo, po vrhu pa dobra potička in pecivo. Potem smo si zaželeli še to, po čemer je slavila otvoritev »kafe« ali kavica.

Ponosni pa smo, da imamo tudi v Šeneku »Kafe Bar«. 

Marjana PUNCER, stanovalka

             

             


 

DAN ŽENA

Dan žena – lepo se sliši, še lepše pa je, če lahko dan praznično preživimo. Spoštovanja vredni so tisti ljudje, ki so prišli na to idejo, in tudi tisti, ki so ta praznik potrdili »Dan žena, 8. marec«. Ta dan naj bi bil res poseben praznik, za matere, žene, pa tudi dekleta, saj na njih še stoji bodočnost.

Ta praznik si pa v veliki meri zaslužijo vse ženske, ki imajo toliko poguma, da lahko opravljajo tako velike in težke naloge, skrb in odgovornost, v dobro vseh nas.Kako lep spomin imam, ko so mi male hčerkice za ta praznik prinesle na travniku nabran šopek rož in zraven še zapele pesmico »Ta droben šopek, ki ti ga poklanjam, nabran sredi zelenih trat…«. Zdelo se mi je, da mi vsak drobcen cvet želi nekaj dobrega. To je bilo zame darilo, da si boljšega želeti ne bi mogla. nUpam, da poseben dan doživijo vse ženske. Ta praznik je za vse ženske enak. Praznujejo ga tiste, ki se znojijo na polju, v tovarnah, v podjetju v pisarnah, raznih ustanovah, in za tiste starejše, ki so varovanke po domovih.Tudi datum za praznik »Dan žena« so primeren določili, osmi marec, mesec pomladi, ko se vse prebuja. Tudi naša srca so se prebudila posebno takrat, ko smo dobile vabilo za praznovanje.

Lepo je bilo. Prvo nas je z lepimi pesmi pozdravil domski pevski zbor Šeneški glas. Pod vodstvom gospe Brede in pri klavirju gospa Mojca. Sledila je domska, dramska skupina Trema. Pod vodstvom mentorice gospe Gizele, s kratkimi igrami »Policijski zakon št. 1, 2, 3, 4, Gospodična Elza in Izgubljena stava«, da smo se lahko tudi nasmejali. Za naše poskočne noge pa je gospod Podpečan raztegnil svoj meh in s harmoniko zasviral poskočno muziko.

Kot vsako leto smo tudi letos dobile nagelj rdeč ali rumeni tulipan. To je pa kot pika na i. vsem pa iskrena hvala.

Marjana PUNCER, stanovalka DECEMBRSKO DOGAJANJE V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA

 Veseli december je mesec, ko se ozremo nazaj in usmerimo svoje misli in ideje v prihodnost. Predvsem pa čas za druženjem z nam najbljižjimi. Vse je lepo okrašeno in osvetljeno, obiščejo nas dobri možje, na vsakem koraku nas spremlja praznično vzdušje. In praznično vzdušje smo skušali pričarati tudi našim stanovalcem. V začetku meseca nas je obiskal prvi dobri mož, Sv. Miklavž s spremstvom, ki je naše stanovalce tudi obdaril. Za kar bi se na tam mestu zahvalila Karitasu Polzela in g. Franciju Uratniku, ki že leta skrbijo za to nadvse lepo gesto. 

V decembru so obiskali tudi pevci Stari prijatelji v sodelovanju z domskim pevskim zborom in Veseli jahači, ki so popestrili vsakdan naših stanovalcev. S svojim obiskom so nam polepšali decemberski dopoldan tudi otroci prvošolčki iz Osnovne šole Polzela, ki so skupaj z učiteljicami pripravili prisrčen nastop. Zaželeli so nam lepe praznike in stanovalce obdarili z lastno narejenimi voščilnicami, česar so bili neizmerno veseli. 

Stanovalci so se lahko na Božični dan udeležili Božične maše. Maševal je Polzelski župnik g. Jože Kovačec, somaševal pa je domskim župnik g. Janez Bračun. Mašo je spremljal domski pevski zbor Šeneški glas pod taktirko Brede Kralj, otroški pevski zbor Cekinčki in organistka ga. Mateja Stražar. Pri transportu stanovalcev na mašo sopomagali Tatjana in Anja Ožir ter Domen Kralj. Ob tej priložnosti se vsem za pomoč pri izvedbi Božične maše iskreno zahvaljujemo!

 

Leto smo zaokrožili, kot se spodobi s silvestrovanjem. Za konec leta smo stanovalcem pripravili tradicionalno novoletno tombolo. Po  tomboli smo stanovalce pogostili in ob igranju muzikantov so tudi zaplesali.. 

Ko smo ob izteku leta stanovalce povprašali kaj si želijo v prihajajočem letu, so si bili enotni. Zaželeli so sizdravje in mir. In to želimo vsi iz »Šeneka« tudi vsem bralcem mesečnika Polzelan v prihajajočem letu!

 

 

 


 

DAN ODPRTIH VRAT

30. septembra dom upokojencev Polzela tradicionalno odpre svoja vrata za vse, ki si želijo pobliže pogledati življenje pri nas. V dopoldanskem času so si lahko stanovalci in obiskovalci ogledali kulturni program. Nastopil je domski pevski zbor Šeneški glas, ki ga vodi Breda Kralj, za glasbeno spremljavo pa skrbi Mojca Florjančič. Z dvema igrama je nastopila tudi dramska skupina Trema, ki jo vodi Gizela Podpečan. Ob tej priložnosti smo si lahko skupaj premierno ogledali reklamni spot, ki so ga aprila snemali v domu in v katerem so nastopili tudi naši stanovalci.

Tudi v popoldanskih urah smo ponovili dopoldanski kulturni program za svojce stanovalcev, povabljene in ostale iz lokalnega okolja. Pridružili so se jim še učenci glasbene šole Risto Savin iz Žalca, ki so dogajanje prijetno popestrili. Oba programa, ki sta se zaokrožila s klepetom ob čajanki, je povezovala delovna terapevtka Petra Kos. Zbrane je pozdravila direktorica doma Eva Lenko, predsednica društva upokojencev iz Polzele Gertruda Terčak in predstavnik občine Žalec Robert Čehovin. 

Letošnja novost je dan odprtih vrat tudi za svojce zaposlenih, ki je bil na isti dan. To je eden izmed projektov, ki si ga je zadalo vodstvo doma, ob prejetju osnovnega certifikata družini prijazno podjetje. Zbrane je pozdravila direktorica Eva Lenko in koordinatorka certifikata družini prijazno podjetje Špela Jerman. Svojci zaposlenih so se odzvali v lepem številu. Z zanimanjem so si ogledali dom in poklepetali. 

 

 Nevenka Šalamon, dipl.delovna terapevtka


ŽAR PIKNIK

Poletja si večina ljudi ne predstavlja brez sonca, vročine,dopusta, morja, poležavanja na plaži in drugih prijetnih stvari. Naših stanovalcev sicer nismo peljali na morje, smo jim pa zato polepšali junijski dan s piknikom. Zbrali smo se zunaj, v prijetni senci dreves in počakali, da so nam mojstri žara spekli okusne čevapčiče in nam zraven ponudili še prilogo. Dobro smo se najedli, poklepetali in tako preživeli lep dan. Le z vremenom smo imeli malo težav, saj je veter kar močno pihal.

                     

 


ŠPORTNE IGRE SOCIALNIH ZAVODOV

Naši stanovalci niso samo odlični pevci, ampak tudi dobri športniki. Tako so se tudi letos udeležili športnih iger socialnovarstvenih zavodov, ki so letos potekale v Rogaški Slatini, v organizaciji Pegazovega doma. 

Na igrah so tekmovali 4 naši stanovalci, s sabo pa so povabili tudi 2 glasna navijača in spremljevalki Petro in Silvo. Sreča je bila tokrat na naši strani, saj so tekmovalci dosegli odlično tretje mesto.  Zelo smo ponosni na njih!

                

 


VELIKA NOČ IN Z NJO POVEZANI OBIČAJI

Velikonočne tradicije se od države do države v veliki meri razlikujejo. Pri nas se razlikujejo že po pokrajinah. Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik.  Priprave se pričnejo že dober teden pred praznovanjem velike noči, ko pričnemo izdelovati butare, ki so del slovenske krščanske velikonočne simbolike. 

Stanovalci in zaposleni smo skupaj izdelali veliko butar. Vsak od stanovalcev je prejel  svojo butaro. Ene so bile bolj pisane, druge z več rožami, spet tretje bolj iz zelenja...

             

V četrtek in petek pred veliko nočjo smo pričeli z barvanjem jajc. Stanovalci so jih skupaj z zaposlenimi barvali po gospodinjskih skupnostih, za ostale pa smo naredili delavnice na oddelku. Uporabili smo več tehnik barvanja, kot barvanje s čebulnimi olupki, barvanje z krep papirjjem in z industrijskimi barvami. Skupno smo pobarvali kar 260 pirhov. 

                          

Na velikonočno nedeljo smo imeli v kristalni dvorani Velikonočno mašo. Maševal je Polzelski župnik g. Jože Kovačec, somaševal pa je domski župnik g. Janez Bračun. Mašo je spremljal tudi domski pevski zbor Šeneški glas pod taktirko Brede Kralj in Moški pevski zbor iz Polzele pod vodstvom organistke Mije Novak. 

Pri transportu stanovalcev na mašo sta pomagala Anja in Tatjana Ožir in Domen Kralj. Ob tej priložnosti se vsem za pomoč pri izvedbi Velikonočne maše iskreno zahvaljujemo!

Še posebej bi se želeli zahvaliti g. Jožetu Kovačecu za duhovno in karizmično vodeno mašo, ki je našim stanovalcem prinesla mnogo veselja, moči in veliko upanja navkljub boleznim. 

             

 


PUST, PUST, ŠIROKIH UST!

Tudi v Polzelskem domu upokojencev smo pripravili veselo pustno rajanje. S stanovalci smo si v torek 17.2.2015, nadeli pustne kostume in se prelevili v klovne, hudičke, zapornike, Piko nogavičko, trobentice, miške ... Na pustovanju so se nam pridružili tudi otroci iz vrtca Polzela, ki so se sprehodili med stanovalci. S pogledom na male pustne šeme se je stanovalcem na usta prikradel nasmeh in veselje. Seveda ni pustovanja brez krofov. Zato so se naše kuharice potrudile in spekle okusne krofe in skuhale topel vinski čaj. Za popestritev pustovanja je poskrbela Katja Jakš s harmoniko in  marsikoga so zasrbele pete. Vzdušje je bilo res razigrano. Ko je bilo pustovanja konec, smo se vsi strinjali, da bil tudi letošnji pust širokih ust.

                    

 


 

 

ROMANJE NA PTUJSKO GORO

Na tradicionalni letni izlet stanovalcev Doma upokojencev Polzela smo se letos odpravili na Ptujsko goro, kjer smo imeli Sveto mašo, pri kateri je somaševal naš stanovalec, duhovnik Janez Bračun. Po končanem obredu smo si vzeli nekaj časa za nakup spominkov in kavico, nato pa smo se odpeljali na Kidričevo, kjer smo imeli okusno kosilo.Polni dobrih vtisov in odlične hrane, smo se v popoldanskih urah vrnili nazaj v Dom. Imeli smo lep izlet, poln dobre volje, smeha in pesmi. Zmenili smo se, da se naslednje leto odpravimo v Logarsko dolino in že danes vabimo vse stanovalce, da se nam pridružite – ne bo vam žal!

 


OTVORITEV NADZIDAVE

Pogum, vztrajnost in izvirnost so nam omogočili, da smo lahko v četrtek 28.8.2014 z nasmehom otvorili nove prostore Doma upokojencev Polzela. Slovesnost, ki jo je vodila Darinka Strnad Pražnikar, se je pričela ob 15. uri s slavnostnim govorom gospe direktor Eve Lenko. Sledil je kratek program, v katerem je nastopil domski pevski zbor Šeneški glas, svoje vtise in pričakovanja pa so z nami delili tudi stanovalci Doma. Stanovalci in ostali povabljenci so si lahko ogledali nove prostore doma, svoje kegljaške sposobnosti so preizkušali na tekmovanju v kegljanju, seveda pa so se zabavali in zaplesali ob zvokih glasbe Ansambla Saše Avsenika. 

  

  


 


NASTOP TAMBURAŠKE ŠOLE ŠEMPETER

Tamburaška šola Šempeter nam je z besedo in glasbo polepšala torkovo popoldne in dokazala, da za učenje ni nikoli prepozno. V šolo so namreč vključene zelo različne generacije, od osnovnošolskih otrok pa vse do upokojencev, s čimer krepijo tudi medgeneracijsko sodelovanje, kar je seveda zelo pohvalno. Želimo jim, da bi še naprej vztrajali pri učenju in upamo, da nas v prihodnosti še obiščejo.


 


SLADOLEDNI PIKNIK

Sladoled verjetno sodi na vrh najbolj zaželenih sladic v vročih poletnih mesecih. Glede na to, da imajo tudi naši stanovalci radi to sladko dobroto, smo v četrtek 17.7.2014 organizirali sladoledni piknik. Tam so stanovalci uživali v sladoledu in odlični glasbi. Seveda smo tistim stanovalcem, ki se zaradi različnih razlogov niso mogli udeležiti piknika, s sladoledom postregli v sobi. Imeli pa smo tudi čisto poseben obisk, saj so nas obiskala dekleta iz Španije, ki so nam tudi zapela in zaplesala. Preživeli smo lepo dopoldne in stanovalci so se soglasno strinjali, da lahko drugo leto dogodek ponovimo.

  

  

 


NASTOP LJUDSKIH PEVK PONIKVA PRI ŽALCU

Ljudske pevke Ponikva pri Žalcu so poskrbele za to, da je kljub dežju in slabemu vremenu zunaj, v jedilnici našega Doma posijalo sonce. Zapele so nam lepe domače pesmi, k prepevanju povabile vse prisotne, ter celoten nastop popestrile še s humorjem. Bilo je super in želimo si, da nas še kdaj obiščejo.

  

 


 

ŽAR PIKNIK

Poletja si večina ljudi ne predstavlja brez sonca, vročine,dopusta, morja, poležavanja na plaži in drugih prijetnih stvari. Naših stanovalcev sicer nismo peljali na morje, smo jim pa zato polepšali sončen junijski dan s piknikom. Zbrali smo se zunaj, v prijetni senci dreves in počakali, da so nam mojstri žara spekli okusne čevapčiče in nam zraven ponudili še prilogo. Dobro smo se najedli, poklepetali in tako preživeli lep dan.

    

    

 


NASTOP GODBE IZ LIBOJ

Tudi godbeniki iz Liboj so naši stari znanci, saj nas že tradicionalno obiščejo vsako leto. Njihov nastop je poseben tudi zaradi ambienta, saj nastopijo na dvorišču graščine, kar da celotnemu nastopu še poseben čar. Ker zvoki godbe sežejo daleč, lahko ob nastopu uživajo vsi: tisti, ki ostanejo v posteljah; stanovalci depandanse, ki rajši ostanejo v prijetni senci v okolici depandanse; nekateri, ki dogajanje opazujejo skozi okna in seveda tisti, ki se nam pridružijo na dvorišču graščine. 

    

 


ŠPORTNE IGRE SOCIALNIH ZAVODOV

Naši stanovalci niso samo odlični pevci, ampak tudi dobri športniki. Tako so se tudi letos udeležili športnih iger socialnovarstvenih zavodov, ki so letos potekale v Celju, v organizaciji Doma ob Savinji. Na igrah so tekmovali 4 naši stanovalci, s sabo pa so povabili tudi 2 glasna navijača in seveda spremljevalca Metko in Davida.Sreča tokrat sicer ni bila na naši strani, a se tolažimo z dejstvom, da je pomembno sodelovati, ne zmagati.


 


NASTOP PEVK TREH VASI

Pevke treh vasi so s svojim petjem poskrbele za prijetno torkovo popoldne. Pele so stare ljudske pesmi, ki jih naši stanovalci zelo dobro poznajo in jih spominjajo na mladost, ter na čase, ko so živeli še doma. Zato so se ob poslušanju v mislih vrnili v preteklost.

    

 


NASTOP TRIO HRAST

Za zabavno četrtkovo popoldne je poskrbel Trio Hrast. Zaigrali so nam, malo zapeli in nas s svojimi šalami odlično nasmejali, da smo iz njihovega nastopa vsi odšli zelo dobre volje. Posebno presenečenje pa je bil nastop za eno izmed naših stanovalk, saj v skupini igra njen sin, česar pa pred nastopom ni vedela.


 


NASTOP LJUDSKIH PEVK PUŠELJC

Tudi letos so nas, že skoraj tradicionalno, obiskale ljudske pevke Pušeljc. Naši stanovalci jih že dobro poznajo in so nad njihovim nastopom vedno navdušeni. Dokaz, da so pri nas vedno dobrodošle in zaželene je tudi do, da je bila jedilnica napolnjena do zadnjega kotička. Ljudske pevke prepevajo stare pesmi, ki jih naši stanovalci dobro poznajo in z veseljem zraven prepevajo. Vedno dobro razpoložene pevke poskrbijo za dobro voljo med našimi stanovalci in po njihovem nastopu z veseljem ugotavljamo, da smo preživeli prelep dopoldan.


 NASTOP FOLKLORNE SKUPINE MESTNE ČETRTI SLAVKO ŠLANDER CELJE

Mislim, da si bodo ta nastop, 14.5.2014, stanovalci za dolgo zapomnili. Takšnega vzdušja že dolgo ni bilo na katerem od nastopov. Plesalo je 6 parov ob spremljavi dveh muzikantov. Muzikanta sta skrbela za pozitivno vzdušje in sta naše stanovalce pripravila k sodelovanju. Stanovalci so se pozibavali v ritmu, peli na glas. Prav lepo jih je bilo videti. In komaj je bilo nastopa konec, že so stanovalci povprašali, kdaj pridejo nastopajoči zopet v goste. 

    

 


NASTOP ANDRAŠKEGA OKTETA

Torek, 13.5.2014 je bil sicer deževen dan. A kljub temu se je v jedilnici doma zbralo lepo število stanovalcev. Prišli so poslušat Oktet iz Andraža. Predhodno smo morali nastop že 2 krat odpovedati, zaradi bolezni in neodložljivih obveznosti pevcev. A slovenski pregovor pravi: V tretje gre rado! In tudi tokrat je bilo tako. Ob 16.30 uri so pričeli nastopajoči prepevati stare ljudske pesmi, pa tudi kakšna dalmatinska se je našla vmes. Hitro, prehitro je minilo naše druženje. Po zahvali so se nastopajoči poslovili in obljubili, da se še vrnejo. 

   

  

 


PRESAJANJE ROŽ

Po 1.maju smo kot kot vsako leto, tudi letos presajali rože skupaj s stanovalci. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno.

  

 


PESTER APRIL

Mesec april je bil v našem Domu zelo pester. Stanovalcem smo ponudili pestro izbiro aktivnosti. Mesec smo pričeli z delavnico, ki smo jo poimenovali pomladno ustvarjanje. Na tej delavnici so stanovalci barvali,izrezovali, risali... Končni izdelki so bili zajčki, čebelice, metulji, tulipani in rože iz krep paprija. Pravi znanilci pomladi. Le ti sedaj krasijo mize in posamezne kotičke v domu. 

    

Teden dni kasneje smo imeli ponovno delavnico. Tokrat smo izdelovali butare. Vsakemu stanovalcu smo pomagali, da si je naredil svojo lastno butaro. Poleg smo zapeli, se pogovarjali in lepega druženja je bilo prehitro konec. 

    

9.aprila so v goste prišle prostovoljke iz farmacevtskega podjetja KRKA. Podjetje Krka nas je obiskalo v okviru projekta Krkin teden humanosti in prostovoljstva. Prostovoljke so izvedele miselno delavnico z našimi stanovalci. Le dan kasneje pa izobraževanje za naše zaposlene: Tečaj prve pomoči. Podjetju se na tem mestu še enkrat zahvaljujemo, da so nas vključili v svoj projekt. 

V tednu pred Veliko nočjo smo imeli še zadnjo delavnico. Le ta ima staro tradicijo v krščanstvu. Barvali smo velikonočna jajčka- pirhe. Izbrali smo več tehnik. Od barvanja v čebulnih olupkih, do barvanja v industrijskih barvah...

    

V predvelikonočnem tednu smo imeli tudi dva nastopa. Prvi nastop so v dopoldanskem času izvedli otroci iz Osnovnešole Polzela. Kot vedno, so tudi tokrat pripravili pester in raznolik program.  V popoldanskem času pa so stanovalce razvedrili pevci iz Vokalne moške skupine Lipa.

    

Na velikonočno nedeljo smo v kristalni dvorani imeli Velikonočno mašo. Maševal je Polzelski župnik, g. Kovačec. Mašo je spremljal domski pevski zbor Šeneški glas pod taktirko Brede Kralj in pa cerkveni otroški pevski zbor Cekinčki iz Polzele.  

mesecu aprilu je poleg zgoraj navedenih aktivnosti potekalo zaključno druženje z otroki prostovoljci iz Osnovne šole Polzela. Bralni klub z ga. Darjo Baloh, skupina Zeliščarjev z ga. Vesno Cencen in pa ostale redne tedenske aktivnosti.

 


PUST HRUST MASTNIH UST!

Tudi v Polzelskem domu upokojencev smo se pripravili na veselo pustno rajanje. Skupaj s stanovalci smo si nadeli pustne kostume in se prelevili v klovne, hudičke, trobentice, miške ... Tekom pustovanja so se nam pridružili otroci iz Vrtca Polzela. Otroci so se sprehodili skozi jedilnico. S pogledom na male pustne šeme se je stanovalcem na usta prikradel nasmeh in veselje. Pravijo, da ni pustovanja brez krofov. Zato so se naše kuharice potrudile in pripravile okusne krofe in topel vinski čaj. Za popestritev sta skrbela dva muzikanta in ob igranju na harmoniko in kitaro so marsikoga zasrbele pete. Vzdušje v dvorani se je razživelo, ko je bilo pustovanja konec smo se vsi strinjali, da smo preživeli lep pester dopoldan. 

   

  

  

 


 

VESELI DECEMBER V DOMU UPOKOJENCEV POLZELA


December je čaroben čas. Vse se prične s pripravami na advent. Prižgemo prvo svečko, obišče nas prvi izmed treh dobrih mož v decembru,  občudujemo lepo osvetljeno in okrašeno okolico, iz kuhinje se širi vonj po sveže pečenih piškotih in še bi lahko naštevala. Je pa to tudi čas, ko se ozremo nazaj in usmerimo svoje misli v prihodnost. Čas, ki ga mnogi povezujemo z veseljem in druženjem z nam najbližjimi.
Ves ta čar decembrskih dni so lahko okusili tudi naši stanovalci. Prva na seznamu je bila peka piškotov. Mmm, kako je dišalo po hodnikih doma. Sledila je adventna delavnica. S skupnimi močmi smo naredili dva zelo velika adventna venčka, ki krasita okolico doma. Šestega decembra je v spremstvu parklja in angelov obiskal naše stanovalce sveti Miklavž, ki jih je tudi obdaril. Za to, res lepo gesto,  je že vrsto let zaslužen Karitas Polzela.


Za prijeten uvod v božično vzdušje, je poskrbel nastop Akademskega pevskega zbora Rista Savin Žalec. V polno nabiti kristalni dvorani so nam pričarali prekrasen koncert  in kar nekaj oči se je orosilo.

  

Stanovalci so se  na Božični dan lahko udeležili tudi Božične maše, ki jo je vodil naš župnik gospod Bračun s spremljavo domskega pevskega zbora »Šeneški glas«. Že kar nekaj let zapored so nam pri izvedbi pomagali prostovoljci iz Malteškega reda. Iztekajoče decembrske  dni smo obeležili tudi z obiskom kolednikov. V organizaciji župnišča Polzela so nam s petjem prinesli blagoslov, zdravje in lepe želje ob novem letu.

  

Leto smo zaokrožili, kot se spodobi  s praznovanjem. Za konec leta smo stanovalcem pripravili tradicionalno novoletno tombolo. Po  tomboli smo stanovalce pogostili in zaplesali ob igranju muzikanta. Za organizacijo žive glasbe je poskrbelo Medgeneracijsko društvo za samopomoč Oljka iz Polzele. Kljub temu, da smo trenutno delno "brez strehe nad glavo" zaradi gradnje nadzidave, je v okolici doma še vedno čutiti utrip decembrskih dni. Če ne verjamete, pa se pridite prepričati.

  

  

 


 

SRCA ZA HIŠE HOSPICA

Od Društva Hospic smo dobili povabilo k sodelovanju pri projektu izdelovanja src za hiše Hospica. Odločili smo se, da se pridružimo! V službi delovne terapije smo snovali načrte. In padla je ideja in dan za izvedbo. K soustvarjanju smo povabili stanovalce in s skupinimi močmi smo izrezovali, šivali in barvali srca iz različnih materialov. Prijetno druženje je obrodilo sadove. Z zadovoljstvom smo opazovali svoje izdelke. Naša poslovna sekretarka Špela Jerman se je javila in izdelke odpeljala ter oddala v Mercator center Celje, kjer je bilo eno izmed zbirnih mest.

Društvu Hospic želimo uspešno delo in uresničitev zastavljenih ciljev.